Šta se gledalo na YouTubeu u 2012.
2

VIDEO / Gangnam Style, Walk of the Earth i Kony privukli najviše pažnje

Klix.ba
YouTube servis sastavio je listu najgledanijih videa u 2012. godini.

"Za razliku od proteklih godina, kada su vrh liste zauzimali amaterski snimci napravljeni mobitelima, ove su godine među najgledanijima profesionalni snimci", kazao je AFP-u Kevin Allocca, YouTubeov menadžer.

Hit južnokorejskog repera Psyja "Gangnam Style" je sasvim očekivao zauzeo prvo mjesto sa više od 970 miliona pregleda. Na drugom mjestu je kanadski bend "Walk of the Earth" odnosno snimak "5 Peeps 1 Guitar" koji se smatra najboljim cover videom u kojem su na jednoj gitari svirali Gotyea.

Dokumentarac "Kony2012", dio viralne kampanje za privođenje pravdi ratnog zločinca iz Ugande Josepha Konyja, treći je najgledaniji video na YouTubeu.

U martu je postigao najveći broj dijeljenja te je time postao video koji se podijelio najviše puta, a kampanju je pohvalila i Bijela kuća.

Među videima koji su izazvali najviše pažnje je parodija na pjesmu "Call Me Maybe" koju izvodi Carly Rae Jepsen. U videu koji zauzima četvrto mjesto na listi tinejdžerske zvijezde Justin Bieber, Selena Gomez, Ashley Tisdale... plešu i zabavljaju se uz veliki hit njihove kolegice.

Epizoda serije "Epic Rap Battles of History" u kojoj glumci imitiraju Baracka Obamu i Mitta Romneyja na petom je mjestu. Među deset najgledanijih videa na YouTubeu u 2012. godini našao se i skok s ruba svemira Felixa Baumgartnera.

"Ove smo godine primijetili nove trendove, a to je da ljudi sve više YouTubeu pristupaju preko mobitela, tableta i društvenih mreža", kazao je Allocca.

Kako je YouTube prezentirao najgledanije videouratke u godini na izmaku, pogledajte sami.