magazin
8

"Galerija historije Baščaršije" na Sarajevo Holiday Marketu

Klix.ba
U jednoj od kućica na ovogodišnjem Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu postavljena je "Galerija historije Baščaršije“, čiji je cilj da se građanima i posjetiteljima Sarajeva historijska jezgra Sarajeva predstavi na način koji će adekvatno komunicirati identitet ovog jedinstvenog prostora.

Različiti segmenti historije Baščaršije bit će prezentirani nekoliko puta u toku naredne godine, a na Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu predstavljene su zanatlije i zanati Baščaršije, kao jedni od najbitnijih svjedoka historije Baščaršije.

Autohtoni zanati Baščaršije predstavljaju vrlo važnu stavku kulturnog i historijskog naslijeđa ovih prostora, a kao takvi i jedan od ključnih segmenata nematerijalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Na Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu predstavljene su isključivo certificirane baščaršijske zanatlije, nosioci oznake Sarajevo Original Quality, koju je u saradnji sa Institutom za intelektualnu svojinu BiH uspostavio jedan od organizatora Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa ZUP Baščaršija.

U sklopu Galerije posjetitelji imaju priliku pogledati i kupiti autohtone proizvode, pogledati video zapise o procesu izrade pojedinih proizvoda, filmove o starim zanatima i historiji Baščaršiji.

Prodajno-izložbena Galerija Baščaršije radit će svakog dana trajanja Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa, od 10. decembra 2014. do 14. januara 2015. godine, u terminu od 10 do 22 sata.

Galerija historije Baščaršije dio je projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost ” dio je programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.