magazin
0

Fotoreportaža: Gospodari vatre i čelika

Klix.ba
Portal Klix.ba u okviru saradnje sa portalom Fotografija.ba, koji okuplja više od 2.500 registrovanih članova, objavljuje novu fotoreportažu Gospodari vatre i čelika fotoreportera Harisa Čalkića.

Kreševo je mali bosanski gradić oduvijek poznat po umijeću svojih kovača. Historija kaže da se željezo u ovim krajevima aktivno kuje od srednjeg vijeka, kada je svaka kuća imala svoju kovačnicu.

Danas je situacija drastično drugačija i kovačnice u izvornom obliku polako nestaju. Za očuvanje ove tradicije i prepoznatljivost ovog kraja pobrinula se porodica Kujundžić.

Iz dimnjaka njihove stare kovačnice, koja se nalazi ispod čuvenog kreševskog samostana, još uvijek izlazi dim. U unutrašnjosti se užurbano radi, svježe iskovani komadi užarenog čelika lete na sve strane, a temperatura u pećima dostiže i do 600 stepeni.

Proizvode se razne vrste alata, ali ono po čemu je ova kovačnica prepoznatljiva su sačevi, koji se čak tri puta godišnje izvoze u Ameriku. Zbog zahtjeva tržišta, porodica Kujundžić je svoju porodičnu firmu Tomdar, koja postoji od 1982. godine, modernizirala i danas, između ostalog, proizvode i ograde od čelika. Ipak, nikako ne žele odustati od očuvanja tradicije i starog načina kovanja i proizvodnje. Prezime Kujundžić potječe od riječi kujundžija, što se može prevesti kao kovač. To ne može biti slučajnost.

[VSLIKA HREF="http://fotografija.ba/wp-content/uploads/2013/07/Kresevski_kovaci_by_Haris_Calkic.pdf"]1[/VSLIKA] Klikni na sliku da vidiš fotoreportažu

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.