magazin
0

Fotoreportaža: Beton Fest je bio "beton"

Klix.ba
Foto: Haris Begić
Foto: Haris Begić
Festival ulične umjetnosti Beton Fest je nedavno održan u Sarajevu, a u fotoreportaži Harisa Begića, koju vam donosimo u saradnji s portalom Fotografija.ba, pogledajte na djelu najveće svjetske majstore.

Ulični festival slikanja je najpopularniji slikarski festival širom svijeta, na kojem učestvuju mladi likovni umjetnici i od glavnog trga svoga grada na nekoliko dana učine da izgleda potpuno drugačiji. Prvi međunarodni festival uličnog slikanja se održao 1972. godine u Grazie di Curtatone, Italija, a po uzoru na talijanske madonnare, koji su do Drugog svjetskog rata, putujući po Italiji, na pločnicima gradova slikali vjerske motive.

Prvi poznati ulični slikar u SAD-u bio je Sidewalk Sam, koji je započeo slikarstvo na ulicama Bostona u 1973.

Sarajevo je već drugu godinu zaredom domaćin ovog popularnog uličnog festivala. Lokacije na kojima su umjetnici ove godine slikali su: Trg djece Sarajeva, ulica Ferhadija, Vilsonovo šetalište te Immportane centar. Centralna manifestacija je bila ispred Katedrale, gdje se moglo vidjeti i najviše radova.

[VSLIKA HREF="http://fotografija.ba/wp-content/uploads/2013/09/Beton_fest_2013_Haris_Begic.pdf"]1[/VSLIKA]

Klikni na sliku da vidiš fotoreportažu

Ukoliko želite objaviti svoju priču u ovoj rubrici javite se na [email protected]. Ranije objavljene fotogalerije možete pogledati ovdje.

Vezani članci