magazin
0

Fotografija godine BiH 2013: Predsjednica žirija o tri decenije fotografije između Istoka i Zapada

Klix.ba
Regina Maria Anzenberger, predsjednica žirija festivala Fotografija godine 2013
Regina Maria Anzenberger, predsjednica žirija festivala Fotografija godine 2013
Regina Maria Anzenberger, predsjednica ovogodišnjeg žirija na konkursu "Fotografija godine BiH 2013", danas će u sklopu istoimenog Festivala održati predavanje na temu "Tri decenije fotografije između Istoka i Zapada".

Predavanje je zakazano za 17:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine i otvoreno je za javnost. Organizatori su pozvali sve zainteresovane da im se pridruže.

Regina Anzenberger rođena je, te trenutno živi i radi u Beču. Ova umjetnica i kustosica osnivačica je Anzenberger fotografske agencije koja postoji od 1989. godine, te je vlasnica istoimene galerije, koju je osnovala 2002. godine, kao i knjižare osnovane 2011. godine.

Svoje radno iskustvo u printanim medijima sticala je radeći kao ilustrator, fotograf i novinar, a u periodu od 1983. pa do 1989. godine bila je glavni urednik fotografije u svim vodećim austrijskim medijima.

Regina Anzenberger bila je članica odbora za nominacije za učešće na "Joop Swart Masterclass" radionici koju organizira World Press Photo, članica odbora za nominacije za nagradu "Paul Haf" Fotomuzeja Amesterdam, članica odbora za nominacije za nagradu "Prix Pictet" te je bila članica žirija CNN-ove novinarske nagrade, za novinare sa njemačkog govornog područja.

Predsjednica žirija bila je kustosica na mnogim internacionalnim izložbama, a pojavljuje se i kaourednica mnogih publikacija, od kojih se izdvajaju djela "22 Photographers" (Stemmle, 1997), "Austrian Documentary Photography" i "Ferdinand Schmutzer – A Photographic Discovery" (Photographers International Taiwan 1999 i 2004).

Njen lični umjetnički opus uključuje publikaciju "Philodendron" (izložbeni katalog sa slikama, crtežima i fotografijama) iz 2006. godine, te knjige "All about Golf", "The Dog Shakeera" i "My Golf Diary" iz 2010. odnosno 2011. godine.

U 2012. godini Regina Azenberger predstavila je novu seriju pod nazivom "Extended".

Direktorica je i ViennaPhotoBook Festivala namijenjenog autorima i autoricama koji su zaljubljenici u photobook. Ovaj festival je prvi takve vrste u Austriji.