Završen festival u Cannesu
0

Zlatnu palmu osvojio mistični tajlandski film

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Tajlandski film "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na festivalu u Cannesu. Reditelj mistične priče o reinkarnaciji režirao je Apichatpong Weerasethakul.

"Želio bih zahvaliti mojoj majci i ocu koji su me prije 30 godina odveli u kino u našem gradiću. Tada sam bio mali da bih razumio šta je to što se dešava na platnu. Nisam razumijevao koncept kina. Zahvaljujući ovoj nagradi znam malo više o tome šta zapravo predstavlja film, ali sve to i dalje ostaje misterija", kazao je Weerasethakul.

Film "Of Gods and Men", francuskog redatelja Xaviera Beauvoisa osvojio je Grand Prix. Film je snimljen prema istinitoj priči o sedam svećenika ubijenih u građanskom rata u Alžiru 1990. godine.

Francuz Mathieu Amalric osvojio je nagradu za najboljeg reditelja, za film "On Tour"., dok je nagrada za najbolji scenarij otišla u Južnu Koreju, za film "Poetry".

Kanadski film "A Screaming Man" osvojio je nagradu stručnog žirija.

Zlatnu kameru, nagradu za najbolji debitantski film, osvojio je "Leap Year" redatelja Michaela Rowea.

Najboljom glumicom proglašena je Francuskinja Juliette Binoche, za ulogu u "Certified Copy" iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija, dok su nagradu za najboljeg glumca podijelili Španac Javier Bardem, za ulogu u filmu "Biutiful", i Italijan Elio Germano, za ulogu u filmu "Our Life".

Žirijem je predsjedavo američki reditelj Tim Burton, a pomagali su mu glumci Benicio del Toro, Kate Beckinsale i Giovanna Mezzogiorno,kao i muzičar Alexandre Desplat.