Berlinale
0

Zlatni medvjed filmu "Mlijeko patnje"

FENA
Claudia Llosa
Claudia Llosa
Zlatni medvjed za najbolji film 59. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu dodijeljen je peruansko-španskom filmu "Mlijeko patnje" ("La teta asustada") peruanske redateljice Claudie Llose, saopćio je međunarodni žiri ovogodišnjeg Berlinalea u subotu navečer u Berlinu.

"Međunarodni žiri Berlinalea Zlatnog medvjeda jednoglasno dodjeljuje filmu 'Mlijeko patnje'", rekla je predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija škotska glumica Tilda Swinton. Pobjednički film tematizira povijesne traume naroda Perua te posebno težak položaj žena.

Velika nagradu međunarodnog žirija dodijeljena je filmovima "Gigante" argentinskog redatelja Adriána Binieza i "Svi ostali" njemačke redateljice Maren Ade.

Srebrnog medvjeda za režiju osvojio je iranski redatelj Asghar Farhadi za film "O Elly". Srebrnog medvjeda za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Birgit Minichmayr za ulogu u filmu "Svi ostali" ("Alle anderen") a Sotigui Kouyate za glavnu mušku ulogu u filmu "London River".

Srebrni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je Orenu Movermanu i Alessandru Camonu za film "Messenger". Nagradu Alfred Bauer za poseban doprinos u otvaranju novih filmskih perspektiva dodijeljena je poljskom redatelju Andrzeju Waydi za film "Tatarak" i argentinskom filmu "Gigante". Ovaj film je osvojio i nagradu žirija za debitantski film.

Po mišljenju promatrača iznenađenje je izostanak glavnih festivalskih nagrada za njemačku produkciju "Oluja" ("Sturm") Hansa-Christana Schmida koji tematizira procesuiranje zločina na području bivše Jugoslavije i u kojem glume hrvatski glumci Krešimir Mikić, Leon Lučev i Tarik Filipović. Film "Oluja" ipak je osvojio filmsku nagradu međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty Internationala.

U sklopu programa Panorama prikazan je američko-britansko-hrvatski film "Bijela munja" koji je u cijelosti snimljen u Hrvatskoj a u popratnoj sekciji Kulinarski kino" prikazan je kratkometražni film "Plac" Ane Husman.

Ovogodišnji Berlinale potukao je dosadašnje rekorde posjećenosti. U 10 programskih sekcija festivala prikazana su 383 filma a tokom deset dana festivala prodano je preko 270.000 ulaznica za javne projekcije. Za festival je bilo akreditirano više od 20.000 profesionalaca, od kojih 6.000 novinara.

"Berlinale je dokaz da postoji publika koju je moguće oduševiti filmom", rezimirao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

I popratni filmski sajam "European Film Market" usprkos finansijskoj krizi imao je pozitivnu bilancu.

Svečanost dodjele nagrada završena je projekcijem najnovijeg filma redatelja Coste Gavrasa "Eden ist West". Berlinale završava u nedjelju, prenosi Hina, tradicionalnim danom rezerviranim za projekcije za širu javnost.