Film/TV
0

Zlatni medvjed Berlinskog festivala južnoafričkom filmu

NINA
Južnoafrički film "U-Carmen eKhayeltisha", eksplozivna adaptacija popularne opere "Carmen" Georgea Bizeta, osvojio je danas Zlatnog medvjeda za najbolji film na ovogodišnjem 55. filmskom festivalu u Berlinu.

Britanski reditelj Mark Dornford May uspio je na najbolji način premjestiti priču o vatrenoj ljubavi Carmen i Don Josea u južnoafrički ambijent inspirirajući se lokalnim životom i tradicijom.

Srebrni medvjed za najbolju mušku ulogu pripao je Amerikancu Lou Tayloru Pucciju za ulogu u filmu Thumbsucker redatelja Mickeya Millsa, satiri koja govori o neskladu u američkoj obitelji i društvu.

Lou Taylor Pucci prethodno je nagrađen za istu ulogu na Sundance festivalu. Nagrada za najbolju žensku ulogu Srebrni medvjed otišla je u ruke 27-godišnje Njemice Julije Jench za ulogu u filmu "Sofi Schol - posljednji dani", čiji je redatelj Mark Rottemund osvojio Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.

Grand Prix žirija osvojio je film "Paun", kineskog redatelja Gu Chaangveya.

Nagrada za najbolju kameru Berlinale dodijeljena je irskom glumcu Danijelu Day Lewisu. Posebnu nagradu Nagradu za mir, dobio je u petak navečer film "Kornjače znaju letjeti" iranskog reditelja Bahmana Gobadija, koji govori o teškom životu djece koja su preživjela rat.