"Spremna za brak"
0

Zambijske prostitutke traže muževe u reality showu

Sarajevo-x.com
Precious Kawainga
Precious Kawainga
Zambijski TV kanal je pokrenuo reality show koji bi trebao pomoći bivšim prostitutkama da pronađu muževe.

U emisiji se takmiči 18 prostitutki za novčanu nagradu od 6.393 eura, kojima će platiti svoje vjenčanje. TV stanica Muvi, koja emituje show "Spremna za brak", je saopćila kako je ovim ženama htjela pružiti drugu šansu u životu.

"Želimo promijeniti živote tih žena. I one su ljudi na kraju krajeva", izjavila je Coreena Paulina, glasnogovornica ove TV stanice.

U Lusaki, glavnom gradu Zambije, su se pojavila i negodovanja zbog showa. Žene koje se nisu bavile prostitucijom ne mogu učestvovati u emisiji "Spremna za brak".

Lokalni propovjednik Jeff Musonda je opisao show kao podršku prostitutkama u njihovom "poslu".

"Ukoliko se one preobrate i prestanu s tim, onda ne vidim nikakav problem u emisiji. Ali, ako je to samo radi privlačenja gledalaca, onda sam protiv toga", rekao je Musonda za BBC mrežu u Africi.

Iz Muvi TV-a je saopćeno kako su u emisiju regrutirali žene iz različitih dijelova zemlje. Neke od njih su rekle kako su se počele baviti prostitucijom jer su samohrane majke i da im je to bio jedini način da prehrane djecu.

"Trebala sam održati u životu sebe i svoju djecu", rekla je Precious Kawainga (28).

Muvi TV je također saopćila da će sve učesnice koje dobiju glasove gledalaca dobiti i utješne nagrade od 700 do 1.000 i više eura. Njima će se također ponuditi i puno radno vrijeme kako se ne bi vratile prostituciji.

Reakcije gledalaca u glavnom gradu Lusaki su različite.

"Jednom prostitutka - uvijek prostitutka. Njima je teško da se tek tako mijenjaju preko noći", rekao je Humphrey Banda, gledalac emisije. Međutim, drugi, Priska Chisenga, razmišlja drugačije.

"Nije pošteno o njima suditi na osnovu prošlosti", dodao je.

Inače, prvi put kada je u Zambiji uveden reality show sveštenici su bili ogorčni, te su rekli kako će to doprinijeti narušavanju moralnih vrijednosti.