Film/TV
0

ZagrebDox: Film Jasmile Žbanić proglašen najboljim u regionalnoj konkurenciji

NINA
Film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić "Slike s ugla" dobio je nagradu Veliki pečat, kao najbolji film u regionalnoj konkurenciji na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox.

Rediteljica Žbanić u filmu je prikazala sudbinu svoje prijateljice Bilje, koja je poslužila kao ogledni primjer generacije mladih ljudi koji su svoje tinejdžerske godine proveli u ratnom Sarajevu. Bilja je bila teško ranjena u jednom granatiranju i od posljedica ranjavanja izgubila je ruku. Francuski fotograf slikao ju je dok je bespomoćna krvarila na ulici i nije joj pomogao, a zbog te je fotografije postao slavan i dobio World Press Photo nagradu 1993.

Jasmila Žbanić diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Osnivačica je, rediteljica i producentica Asocijacije umjetnika DEBLOKADA.

Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji dobili su filmovi “Plavi Poni”, redateljice Ivone Juke iz Hrvatske, “Djeca dekreta” Rumunja Florina Iepana, film “Park za medvjede koji plešu” Eldore Trajkove iz Bugarske te film “Georgi i leptiri” također bugarskog redatelja Andreja Paounova.

U međunarodnoj konkurenciji nagradu Veliki pečat dobio je finski film “Tri sobe melankolije”, redateljice Pirje Honsakalo, a za najbolje u konkurenciji mladih autora (do 35 godina) proglašeni su Antoine Cattin iz Švicarske i Pavel Kostomarov iz Rusije, s filmom “Miran život”.

Dodjela festivalskih nagrada održat će se večeras u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Na ZagrebDox festivalu dokumentarnog filma u proteklih pet dana prikazana su po 22 filma u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.