64. festival u Cannesu
0

Zabava počinje, Kusturica stigao neobrijan i u trenerci

FENA/Sarajevo-x.com
Emir Kusturica (Foto: AFP)
Cannes (Foto: Reuters)
U Cannesu večeras počinje 64. filmski festival na kojem će biti prikazana 54 filma od kojih se 20 takmiči za Zlatnu palmu.

Poseban program posvećen je proslavljenim redateljima kao što su Pedro Almodovar, Nanni Moretti, Terrence Malick i Lars Von Trier.

Festival će poseban program posvetiti i sineastima koji su ugnjetavani u svojim domovinama. Prikazat će novi film iranskog režisera Džafara Panahija, osuđenog na šest godina zatvora u svojoj domovini i kojem je zabranjeno napuštati Iran.

Iransko pravosuđe dosudilo je šest godina zatvora još jednom iranskom režiseru, Mohamadu Rasulofu, čiji će film također biti prikazan.

Poseban program bit će posvećen i arapskim pobunama u Magrebu te Egiptu kojemu je pripala čast da bude prva zemlja u statusu "zemlje gosta".

Festival će odati počast Georgesu Meliesu prikazivanjem njegovog "Puta na mjesec" iz 1902., u kopiji u boji koja se dugo smatrala zagubljenom.

Organizatori su najavili dolazak velikog broja zvijezda - od Roberta de Nira, koji predvodi žiri za dodjelu Zlatne palme, preko Brada Pitta, Angeline Jolie, Johnnyja Deppa i Seana Penna.

Na Croazeti će se pojaviti i Penelope Cruz, Charlotte Rampling, Catherine Deneuve, Charlotte Genzbur, kao i Uma Thurman i Jude Law. Thurman i Law su članovi žirija koji će 22. maja izabrati pobjednika festivala.

Mnoge slavne osobe stigle su u hotel Martinez u Cannesu dan ranije, među kojima su i Uma Thurman, Robert de Niro, Jude Law, Shi Nansun, a stigao je i režiser Emir Kusturica.

Dok su se svi trudili ostaviti što bolji utisak i zabljesnuti već prvi dan u Cannesu, Kusturica nije mnogo mario za svoj izgled.

Režiser je u Francusku doputovao neobrijan i neuredan. Očigledno je želio da mu tokom putovanja bude što udobnije, pa je odabrao lagane bijele hlače, običnu plavu majicu i gornji dio trenerke.