Novitet na TV1
1

Vedran Drljević: Nova sportska emisija Sport exkluziv

Sarajevo-x.com
Vedran Drljević
Vedran Drljević
Od prošlog ponedjeljka na TV1 startala je nova sportska emisija pod nazivom Sport exkluziv. Njen voditelj i urednik je Vedran Drljević. Kako bismo vam obezbijedili više detalja, donosimo vam intervju s Drljevićem.

Prošlog ponedjeljka na TV1 startala je nova sportska emisija Sport exkluziv? S obzirom da se emituje u terminu ranijeg Sportskog magazina, koji su noviteti ovog formata u odnosu na prethodnu emisiju?

Sport exkluziv je ponudio vizuelno osvježenje, novi vizuelni identiet, uz izmjenu grafike emisije i izgleda studija. Mislim da izgleda odlično i da smo prepoznatljivi. Sadržaj emisije je također bogat sportskim informacijama, ima i novih rubrika, poput "Pet minuta sa“, neće nedostajati exkluziva, tako da ne sumnjam da će naši vjerni gledaoci uživati.

Tretirate aktulenosti i iz domaćeg ali i međunarodnog sporta. Da li domaće vijesti ipak imaju prioritet? Najbitnije je da imamo aktuelne informacije i time se rukovodimo. Domaći sport je svakako prioritet jer time pomažemo našim kolektivima u afirmaciji. Realno, utakmice naše nogometne reprezentacije i klubova su proiritet jer to gledaoci vole gledati. Isto tako od međunarodnog sporta donosimo golove najjačih evropskih nogometnih liga ali i aktuelnosti iz evropske i američke košarke, hokeja,formule itd... S obzirom da sam naslov emisije aludira na exkluzivne informacije, da li ste dosljedni i koliko je teško biti exkluzivan u sportskom novinarstvu?

Da, već u prvoj emisiji gledaoci su mogli uživati u priči iz Manchestera i podjelama tog grada na navijače Uniteda i Citya za koji nastupa naš reprezentativac Edin Džeko. U narednim emisijama realizirat ćemo naše priče i ekskluzive. U ponedjeljak, 21.11., donosimo reportažu iz Lisabona, u kojoj ćemo ponuditi osvrt na susret Portugal – BiH. Recept za kvalitetnu i ekskluzivnu priču je jednostavan. Raditi ovaj posao kvalitetno i imati mnogo kontakta sa sportskim radnicima.

Bavite se i predstavljanjem mladih igrača, klubava, novih nada bh.sporta. Na osnovu iskustava sa terena, ima li ih dovoljno?

U našoj emisiji uvijek će se naći mjesta i prostora za naše sportske nade. Zaista ih ima mnogo. Pogledajte naše karataše, džudiste, tenisere, košarkaše, nogometaše....Postižu zavidne rezultate u svijetu i to treba cijeniti. Oni su najbolji ambasadori BiH.

Sportska javnost u BiH uglavnom je fokusirana na fudbal. Zašto ne cijenimo druge sportove?

Ne može se reći da ljudi ne cijene uspijeh naše reprezentacije u Sjedećoj odbojci koji su evropski prvaci ili uspijeh Amela Mekića, prvaka Evrope u džudou, ali ako pogledamo na ostatak svijeta nogomet je uvijek najpopularniji. Ni BiH nije izuzetak. Ipak smo dali nogometne legende kao što su Ivica Osim, Safet Sušić, Josip Katalinski,Vahid Halilhodžić, Mehmed Baždarević, Enver Marić, Meho Kodro, Asim Ferhatović, Vahidin Musemić, Mustafa Hukić i mnogi drugi kojio su obilježili evropski nogomet.

Naredni planovi u emisiji Sport exkluziv?

To je da nastavimo u ovom ritmu i donosimo mnoštvo raznovrsnih informacija iz svijeta sporta. U pola sata emisije svaki gledalac ima priliku saznati šta je obilježilo tu sedmicu. Mislim da je to pravo bogastvo.