Film/TV
0

Večeras projekcija filma "Majka"

FENA
Francuski kulturni centar Andre Malraux u Sarajevu, u okviru pretprograma Sedmih evropskih književnih susreta večeras organizuje projekciju filma Majka, engleskog reditelja Rogera Michella, na Akademiji scenskih umjetnosti.

Ovo je ekranizacija istoimene novele englesko-pakistanskog književnika Hanifa Kureshija specijalnog gosta ovogodišnjih Evropskih književnih susreta.

Sinopsis filma: Anne Reid igra ulogu May, starije žene koja je nedavno ostala udovica i koja stupa u vezu s kćerkinim zgodnim, nesretno oženjenim momkom kojeg igra Daniel Craig.... Radi se o promućudnoj i psihološki uravnoteženoj britanskoj drami koja nas drži na rubu emocija. Scenarist Hanif Kureishi kaže da je postavio ovu priču u London zato što je u njemu vidio "kontrast između starosti i relativne mladosti, između vanjštine i unutrašnjosti grada".

U filmu glume : Anne Reid, Daniel Craig, Cathryn Bradshaw, Oliver Fort-Davies,... Scenarij: Hanif Kureishi Režija: Roger Michell

Prikazivanje ovog filma je pomogao Britanski savjet u Sarajevu. Ulaz na projekciju je slobodan. Početak projekcije je u 19.00 sati.

Osim projekcije filma "Majka" za danas su previđeni i drugi programi, koji će se odvijati u Banjoj Luci.

Tako će biti upriličeno predavanje njemačkog književnika i pjesnika Gerta Heidenreicha (Gert Hajdenrajh) u 13.00 na Filozofskom fakultetu i u 20:00 u Muzeju savremene umjetnosti. Heidenreichu će se pridružiti i njegov prevodilac, bosanskohercegovački pjesnik Stevan Tontić.

Gert Heidenreich je rođen 1944. u Eberswaldu, u Njemačkoj. Studirao je u Minhenu njemačku književnost, sociologiju, filozofiju i teatrologiju. Od 1966. radi kao slobodni pisac i publicist. Autor je više romana, novela, zbirki pjesama, eseja, teatarskih tekstova i tekstova za radio i televiziju. Član je njemačkog P.E.N. kluba, kojim je i predsjedavao između 1991. i 1995.godine. Dobitnik je i nagrade Grimm (1986.) U organizaciji Goethe-Instituta, boravio je u Aziji, Evropi i Africi, i u Goethe Institutu u Bombayu, Poonu i New Yorku.

Autor je biografije svoga prijatelja Thomasa Gottschalka, poznatog televizijskog voditelja u Njemačkoj. Nedavno je objavio zbirku pjesama Im Augenlicht i antologiju priča Der Mann, der nicht ankommen konnte. Živi i radi u Bavarskoj i u Normandiji.