U Los Angelesu je sve spremno
0

Večeras će nagrada Oscar biti dodijeljena 84. put

Sarajevo-x.com
Sve je spremno za dodjelu 84. Oscara. U Kodak teatru u Los Angelesu večeras će biti dodijeljena ova najprestižnija filmska nagrada koju dodjeljuje Američka filmska akademija.

Zlatni kipić za najbolji film večeras će imati priliku da dobije devet ostvarenja, među kojima su film "Hugo" Martina Skorsesea, koji ima čak 11 nominacija, zatim sa 10 nominacija francuski film "The Artist", koji je fantastično prošao na dodjeli Zlatnog globusa i važi za favorita za Oscara. U konkurenciji za najbolji film je i drama "The Descendants" Alexandera Paynea, a tu su i filmovi "The Help" u režiji Tate Taylor, zatim "Extremely Loud and Incredibly Close" Stephena Daldryja,"Midnight in Paris" Woodyja Allena i "Moneyball" Benneta Millera.

Među onim zanimljivijim kategorijama su i nominacije za glavnog glumca, a u konkurenciji su Demian Bichir, George Clooney, Jean Dujardin, Gary Oldman i Brad Pitt.

Nominirane za glavnu glumicu su Glenn Close, Viola Davis, Rooney Mara, Meryl Streep i Michelle Williams.

Za najboljeg reditelja su nominovani Woody Allen, Michael Hazanavicius, Terrence Malick, Alexander Payne i Martin Scorsese.

Među holivudskim zvijezdama koje će uručivati zlatne kipiće su Tom Cruise, Halle Berry, Tom Hanks, Angelina Jolie, Chris Rock, Penelope Cruz, Bradley Cooper, Cameron Diaz, Jennifer Lopez i Emma Stone.