"Bezopasna zabava"
0

Vatikan odustao od napada na film "Anđeli i demoni"

Sarajevo-x.com
Kontroverzni film "Anđeli i demoni", napravljen prema bestselleru Den Browna, autora romana "Da Vinčijev kod", dobio je iznenađujuće dobre kritike Vatikana.

Zvaničnici Crkve 2006. godine osudili su Den Brownov "Da Vinčijev kod" i nazvali ga "uvredom protiv Boga" jer je bio baziran na tezi da se Isus Krist oženio Marijom Magdalenom i sa njom imao potomke. Kasnije su zabranili filmskoj ekipi snimanje scena unutar Vatikana, što je navelo reditelja filma Rona Howarda da napravi identičan set u Los Angelesu.

U prvoj zvaničnom izjavi vatikanske novine 'L'Osservatore Romano' nazvale su ovaj film 'bezopasnom zabavom koja jedva može utjecati na genijalnosti i misteriju kršćanstva".

Dalje su naveli da su "Anđeli i demoni" "ogroman i vješt komercijalni zahvat" pun "netačnih i stereotipnih ličnosti". No, s druge strane, pokreti kamere su prema mišljenju Vatikana bili "sjajni", a reditelj filma Ron Howard "dinamičan i privlačan", dok je rekonstrukcija Bazilike Svetog Petra i Sikstinske kapele "izvanredna".

Vatikan također smatra da bi uspjeh filma trebao potaknuti Crkvu da preispita način na koji komunicira sa vjernicima. Dodali su kako je "pojednostavljeno i djelimično predstavljanje crkve u filmu vjerovatno privuklo maštu publike".

"Ne vjerujemo da je knjiga Den Browna znak za uzbunu, ali možda bi trebala biti stimulacija za osvježavanje metoda kako Crkva koristi medije da bi objasnila svoje mjesto i najveće probleme današnice", navodi 'L'Osservatore Romano'.

Glavnog junaka u filmu simbolistu Roberta Langdona glumi slavni holivudski glumac Tom Hanks. Priča filma počinje otmicom četverice kardinala i prijetnjom o postavljenju bombe u Vatikanu. Langdon je pozvan da riješi slučaj, a istraga ga dovodi od tajnoj društva "Iluminati" koje postoji već nekoliko stoljeća.

Svjetska premijera ovog filma održana je u Rimu, nadomak Vatikana, a u kinodvoranama širom svijeta počet će se prikazivati 15. maja.