Film/TV
0

Uskoro u kinima: 'Finding Nemo'!

Klix.ba
Najuspješniji animirani film svih vremena 'Finding Nemo' (U potrazi za Nemom) naći će se na repertoaru kina Obala Meeting Point od 4. decembra. Ovaj film će također obići i škole po BiH u okviru projekta "Putujuće kino 2003".

Najnoviji animirani hit iz radionice Disneya i Pixar Animation Studiosa, U potrazi za Nemom, dolazi nam sa američkog kontinenta kao najuspješniji crtić svih vremena.

To je zapravo vrhunac 5 uzastopnih velikih uspjeha (koji počinje sa Toy Story, 1 i 2 preko Bug's Life do Monsters's Inc.) s kojim je Pixar potvrdio svoj status «najpouzdanije kreativne snage» Hollywooda. Scenario i režiju potpisuje znalac Andrew Stanton, koji nas sa Nemom vodi u potpuno novi svijet kompjuterske tehnologije i spoznaja o tome šta možemo pronaći ako zaronimo ispod površine...

Ovaj prekrasno obojeni crtić ne samo da će nam dočarati podvodni svijet neopisivo lijepe australske obale već će nas osvojiti i svojim duhovitim likovima. Ali to nije samo film o svijetu 2900 koralnih grebena koji su smješteni na istočnoj obali Australije, gdje žive najneobičnije ikad vidjene vrste: 6 vrsta morskih kornjača (čiji je opstanak ugrožen), 359 vrsta korala, 500 vrsta morskih algi, 1500 vrsta riba, kitovi, delfini i da, ajkule... to je tako]er film o samohranim roditeljima, o strahu koji preživljavaju pri pomisli da trebaju djetetu dopustiti da se otisne u život, o djeci koja otkrivaju vlastitu snagu potrebnu za savladavanje teškoća.

Nemo je 6-godišnji sin jedinac kojeg otac Marlin brižljivo čuva od vanjskog svijeta u kojem je ranije stradala njegova porodica. No, kada dođe vrijeme da Nemo krene u školu, ljubav i briga Marlinova neće biti od velike pomoći jer će Nemo na putu ka školi biti kidnapovan. Marlin kreće u očajničku potragu za sinom u kojoj će mu biti potrebni hrabrost, mudrost i vjera kako bi se suočio sa nevoljom.

Mada ovu priču pričaju ribice, ona ima mnogo zajedničkog sa ljudima. Roditelji naime prolaze kroz ista iskušenja kada dijete počinje da odrasta, pogotovu ako je riječ o djetetu koje je godinama ugodno sanjarilo u zaštitničkoj luci brižnog roditelja: ono će se jednog dana probuditi sa velikim zanimanjem za vanjski svijet od kojeg je bilo zaštićeno. Zato glavni junak i nosi ime koje asocira na velikog istraživača, avanturistu i gusara iz 20 000 milja pod morem.

Nemo i Marlin će, svaki na svom putu, upoznati mnoštvo neobičnih stvorenja: ajkule – vegetarijance, nježne kitove, duhovite kornjače... U filmu Potraga za Nemom nepopularne ajkule (Bruce, Anchor i Chum) žele naći nove prijatelje ali kako ih se svi boje, ne preostaje im ništa drugo do da krenu na program za odvikavanje od hranjenja ribama. Tamo ajkule uče da su «ribe prijatelji, a ne hrana» što su američka udruženja za zaštitu prava životinja s oduševljenjem prihvatila a i sama djeca, kojoj su na raspolaganju majice, kape, pa čak i pidžame sa ovim sloganom.

Disney preporučuje ovaj film za sve mame, tate i djecu od dvije godine pa nadalje jer promovira najdublje ljudske vrijednosti: roditeljsku ljubav i značaj porodice u odrastanju, a također predstavlja ohrabrenje svima koji se suočavaju sa problemima djece u procesu odrastanja.

Od autora filmova koji su nam ispričali priču o igračkama, pokazali svijet buba i onaj iza zaključanih vrata, sasvim dovoljno da poželimo vidjeti još jednu njihovu čaroliju na platnu.