Film/TV
0

Uskoro fim o životu Salvadora Dalija

Sarajevo-x.com
Andrew Niccol režiser filma ''Lord of War'' pravi film o španskom slikaru nadrealisti Salvadoru Daliju. ''Dali i ja: Nadrealna priča'' (''Dali and I: A Surreal Strory''), je bazirana na autobiografskoj knjizi ''Dali i ja'' trgovca umjetninama Stana Lauryssensa, a snimanje počinje narednog proljeća.

Film će obrađivati period 60-tih i 70-tih godina, kada su većina Dalijevih djela već nastala. ''Mislim da je interesantno za ovaj period njegovog života što je slikao manje a prodavao više, a to je i vrijeme kada se moderna umjetnost počela komercijalizovati'', rekao je producent filma David O. Sacks.

[SLIKA]1[/SLIKA]

''Postoje slike gdje Dali svoje brkove pretvara u dolare. U to vrijeme je postao opsjednut parama, čemu je doprinosio i pritisak od strane njegove žene Gale''. Gala, ruska imigrantkinja 11 godina starija od Dalija, je bila njegova muza i inspiracija, a umjetnik je bio veoma ovisan o njoj u njihovoj burnoj vezi.

''Ne želimo uraditi novu biografiju jednog umjetnika'', kaže Sacks. ''Želimo da ovaj film potakne pitanja kao što su 'Šta je moderna umjetnost? Da li ima svoju vrijednost? Da li vrijedi milione dolara koje su ljudi spremni platiti za nju?'''.

Niccol je do sada režirao filmove ''Gattaca'', ''Simone'' i prošlogodišnji hit ''Lord of War'' u kojem je glumio Nicholas Cage.

Napravio je scenario za film ''Trumanov šou'', što mu je donijelo nominaciju za Oskara za najbolji originalni scenario.