BBC One
0

Uskoro dokumentarac "Kleopatra-portret ubice"

Sarajevo-x.com
BBC One uskoro izdaje novi i, zahvaljujući njegovom imenu "Kleopatra-portret ubice", već kontroverzni historijski dokumentarac o bivšoj kraljici Egipta Kleopatri.

Ovaj put ekipa BBC-ja odlučila se, kako samo ime dokumentarca govori, pozabaviti mračnom stranom jedne od najljepših žena tog vremena, te će u spomenutom dokumentarcu najviše biti riječi o njenoj okrutnosti, ljubavniku Marku Antoniju, ubistvu njenog brata Ptolomeja, te braku sa rimskim imperatorom Cezarom.

Dokumentarac je baziran na forenzičkim dokazima pronađenim u grobnici uključujući i ostatke ljudi za koje se vjeruje da ih je upravo ubio Kleopatrin ljubavnik Marko Antonije.

Urednik BBC-jevog dokumentarnog programa Mark Bell objasnio je da se ovog puta radi o filmu koji nudi svježu i novu perspektivu o jednoj od najpoznatijih žena u svjetskoj historiji.

"To možda jeste prahistorija, ali čak i danas je senzacionalna priča. Ja sam oduševljen što je mogu prezentirati na TV-u svim našim gledaocima širom svijeta", uzbuđeno je ispričao Bell.

Kleopatra je rođena u januaru 69. godine p.n.e., smatrana je jednom od najljepših (ako ne i najljepšom) žena svoga vremena. "Originalna femme fatale" bila je supruga, ljubavnica i majka četvero djece.

Kontroverzna egipatska kraljica koja i dan danas, nakon toliko vijekova, izaziva skoro isto divljenje i pažnju kao i u vrijeme dok je živjela.

BBC-jev dokumentarac samo potvrđuje da neke priče nikada ne umiru.