Uz dramu o nevjeri
0

FOTO+VIDEO / Uprkos protestima počeo filmski festival u Rimu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: AP
Drama "Last Night", koja govori o iskušenjima, izdaji i nevjeri, otvorila je u četvrtak navečer filmski festival u Rimu, dok se pored crvenog tepiha u znak protesta okupilo na stotine uposlenika u filmskoj industriji.

Stotine glumaca, režisera, scenarista i drugih talijanskih filmskih radnika prisilili su organizatore festivala da izmijene ceremoniju na crvenom tepihu, gdje su se pojavile Keira Knightley, Eva Mendes i drugi članovi ekipe filma "Last Night".

Demonstranti su digli glas protiv vladinog umanjivanja budžetskih izdvajanja za kulturu. Na jednom transparentu je pisalo "Kultura je pravo".

Na drugoj strani, film "Last Night" istražio je pitanja prevare i vjernosti. Radnja filma tiče se mladog, lijepog i uspješnog bračnog para koji se bori sa iskušenjima. Glavne uloge tumače Knightley i zvijezda "Avatara" Sam Worthington, a zavodljivu radnu kolegicu glumic Mendes.

Na ranije održanoj pres-konferenciji Knightley je izjavila kako ne zna šta je gore, fizička nevjera ili emotivna prevara.

"O tome smo mnogo diskutovali", kazala je britanska glumica novinarima u talijanskom glavnom gradu. "Ponekad pomislim da je mentalna nevjera gora, ali dok snimamo kažem: Ne, puno je gora ona fizička. Na kraju nemam pojma."

Glumica je dodala da film "provocira diskusiju" i ne zauzima stav niti govori gledaocima kako bi trebali razmišljati, a da su se svi ljudi u jednom trenutku svog života našli u situacijama kao i likovi filma.

"Last Night" je prethodno prikazan na Toronto Film Festivalu.

Rimski festival trajat će do 5. novembra, a još uvijek se ne zna kakav će utjecaj na njega imati protesti, piše AP.