Reditelj King o filmu
0

'Under the Mountain' spreman da zastraši

Sarajevo-x.com
Reditelj Jonathan King se prvi put susreo s knjigom Mauricea Geesa 'Under The Mountain' kad mu je bilo 10 godina i oduševila ga je. Poslije 25 godina režirao je film baziran na istoimenoj noveli.

Knjigu je pročitao kad mu je bilo svega deset godina, a dvije godine kasnije gledao je jezivu televizijsku adaptaciju istoimene knjige i oduševio se, te je nedugo nakon toga dobio i ulogu u radijskoj adaptaciji novele.

Poslije 25 godina Johnatan je režirao prvi film 'Under the Mountain' i kaže da je osjećao veliki pritisak tokom snimanja ali i nakon toga.

"Ova priča nije važna samo meni, već mnogim ljudima s Novog Zelanda. Bila je zaista velika odgovornost od tako briljantne knjige napraviti film. Svi smo bili uzbuđeni, jer se većina nas zaljubila u to djelo još kad smo bili djeca“, rekao je Jonathan na press konferenciji gdje se zvanično promovisao film.

King je želio da ostane dosljedan Mauriceovoj knjizi koja je izuzetno jeziva, tako da je cijela ekipa naporno radila na tome da zastrašujuće detalje dovedu do savršenstva.

"U ovom filmu nema toliko krvi ili pretjeranog nasilja, ali ipak priča o vanzemaljcima i ljudima, ukoliko se dobro dotjera može zaista biti zastrašujuća. Ono što očarava kod ove knjige, jeste efekat koji je ona ostavila na nas dok smo je čitali kao djeca“, rekao je King.

U filmu se pojavljuju mnoge novozelandske zvijezde kao što su Sam Neill, Tom Cameron, Sophie McBride i drugi.