Italija
0

Umro režiser erotskih komedija Salvatore Samperi

FENA
Talijanski režiser Salvatore Samperi, najpoznatiji po svojim erotskim komedijama koje su osporovale moral talijanske srednje klase, umro je u 64. godini života, saopćila je u četvrtak njegova porodica.

Samperi je preminuo u srijedu, saopćio je njegov brat Jadran Samperi, odbijajući da pruži uzrok smrti. Režiser je umro u svojoj kući na jezeru Bracciano, oko 50 km sjeverno od Rima, javila je državna novinska agencija ANSA.

Samperijevi filmovi nude društvenu kritiku talijanske buržoazije, često kroz optiku seksa. Kritičari tvrde da njegova najbolja djela istražuju zabranjene strasti i odnose u porodicama srednje klase kao njegov način viđenja njihove dekadencije i licemjerja, prenosi AP.

U njegovom, po mišljenju brojnih kritičara, najboljem filmu, "Grazie, Zia" ("Hvala, strina"), Samperi priča priču o mladom bogatašu koji se našao u seksualno nabijenoj vezi sa svojom strinom. Film, objavljen 1968., označava Samperijev rediteljski debi u 24. godini života.

Film je "pretočio nervozu i nemire ondašnjeg vremena u pristupačno djelo", piše u četvrtak filmski kritičar Fabio Ferzetti u novinama Il Messaggero.

Samperijev najveći uspjeh uslijedio je nekoliko godina kasnije, filmom "Malizia" ("Zloba"), koji je pretvorio talijansku glumicu Lauru Antonelli u erotsku ikonu, zahvaljujući njenoj ulozi seksi domaćice. Film iz 1973. godine tada je smatran skandaloznim, ali je je također postao komercijalni hit i kulturološka senzacija.

Rođen u sjeveroistočnom talijanskom gradu Padovi, Samperi je nakratko studirao književnost i filozofiju prije nego što se okrenuo filmu.

Samperi dugo vremena nije uspjevao napraviti veći uspjeh svojim filmovima i donedavno je radio prvenstveno za TV.

Iza Samperija su ostali supruga i sin. Sahrana će se obaviti u petak, saopćio je njegov brat.