U 95. godini života
1

Umro američki glumac i oskarovac Ernest Borgnine

Klix.ba
Oscarom nagrađeni američki glumac Ernest Borgnine umro je u nedjelju u 95. godini, potvrdio je njegov glasnogovornik Harry Flynn.

Glumac, čija je karijera trajala više od 60 godina, umro je usljed zatajenja bubrega u bolnici u Los Angelesu. Brognine će ostati upamćen po ulozi u filmu "Marty", za koju je 1955. godine dobio Oscara za najboljeg glumca, ali i po ulozi u tv serijama "ER", "McHale's Navy", "Airwolf"...

Ostvario je zapažene uloge u filmovima "The Wild Bunch", "The Dirty Dozen", "Escape From New York" i "Gattaca".

Sin talijanskih doseljenika rođen je 24. januara 1917. godine u američkoj saveznoj državi Connecticut. Na glumačku karijeru nije pomišljao do 1935. godine, kada se, napustivši srednju školu, pridružio američkoj mornarici.

Međutim, njegova majka ga je upisala u dramsku školu nakon završetka Drugog svjetskog rata. Godine 1953. dobija prvu veću ulogu u filmu "Odavde do vječnosti", u kojem mu je partner bio Frank Sinatra.

Njegov posljednji veći filmski projekt bio je "Red", gdje se pojavio uz Brucea Willisa, Morgana Freemana, Johna Malokovicha i Helen Mirren.

Njegov privatni život je bio turbulentan. Ženio se pet puta, a njegov brak sa pjevačicom Ethel Merman trajao je samo mjesec dana.

"Oscar me je proslavio i zahvalan sam zbog toga, jer, da ga nisam osvojio, zapao bih u probleme kao u privatnom životu", kazao je Borgnine 1966. godine.