Film/TV
7

Umrla slavna glumica Lauren Bacall

FENA
Lauren Bacall (Foto: EPA)
Lauren Bacall (Foto: EPA)
Slavna američka filmska glumica Lauren Bacall umrla je u dobi od 89 godina, objavila je u utorak fondacije porodice Bogart.

Kako prenose agencije, holivudska ikona Bacall umrla je od posljedica srčanog udara u svom domu u zgradi Dakota na Manhattanu u New Yorku.

"S dubokom tugom, a ipak s velikom zahvalnošću na njenom nevjerovatnom životu, potvrđujemo da je Lauren Bacall preminula", objavila je fondacija Bogart na svom Twitter računu.

Bacall je bila udana za slavnog glumca Humphreya Bogarta od sredine 1940-tih godina do njegove smrti 1957.

Lauren Bacall rođena je kao Betty Joan Perske 16. septembra 1924. u New Yorku u porodici židovskih imigranata iz Rumunije i Poljske. Nakon školovanja počela je karijeru modela i ubrzo se zahvaljujući svojoj ljepoti našla na naslovnici tada jednog od najpopularnijih američkih časopisa za žene Harper's Bazaara.

Zapazio je reditelj Howard Hawks i ponudio joj glavnu ulogu u filmu "Imati i nemati" nasuprot tada već slavnom Bogartu 1944. godine.

To je bio početak ne samo jedne sjajne glumačke karijere nego i jedne od najvećih holivudskih ljubavnih priča, pošto se sljedeće godine udala za Bogarta.

U partnerstvu s Bogartom snimila je hitove "Duboki san", "Mračni prolaz" i "Otok Largo", a s Marilyn Monroe film "Kako se udati za milionera".

Tokom duge filmske karijere glumila je i u filmovima poput "Misery", "Dogville" i "Pret-a-Porter", a jedan od posljednjih većih angažmana bi joj je 2004. kad je u animiranom filmu "Pokretni dvorac" Hayaa Miyazakija dala svoj glas Vještici od Pustoši.

Lauren Bacall je imala dvoje djece s Bogartom i jedno s drugim mužem Jasonom Robardsom, s kojim je bila u braku od 1961. do 1969. godine.

Bila je sestrična bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa – oni su djeca dvojice braće i oboje su rođeni s istim prezimenom.

Vezani članci