Film/TV
0

U utorak počinje 19. pariški filmski festival

NINA
Ovogodišnji Pariški filmski festival, koji počinje u utorak, bit će posvećen francuskoj kinematografiji, a počasna predsjednica festivala bit će glumica Isabelle Adjani.

U okviru festivala, koji nije namijenjen široj publici i zbog toga često trpi kritiku, bit će do 6. aprila prikazano ukupno 80 filmova razvrstanih u pet takmičarskih kategorija.

U službenu konkurenciju ušlo je sedam filmova koji su prvo ili drugo djelo svojih tvoraca, a uslov je, također, da dosad nisu prikazivani u Francuskoj.

Žiri u kojem predsjedava glumac Bernard Giradeau, dodijelit će najboljem ostvarenju nagradu Zlatni luk.

U ostalim kategorijama natječu se filmovi koji nisu našli distributera u Francuskoj, filmovi iz frankofonskih zemalja, filmska ostvarenja urađena po literarnim djelima i djela snimljena u Francuskoj u 2003. koja su prvo ili drugo djelo autora.

Prošle godine festival je bio posvećen britanskoj, a pretprošle godine španskoj kinematografiji.

Među posebnim programima ove godine, jedan se organizira u čast osmero glumaca, redatelja, producenata i scenarista koji su doprinijeli sjaju francuske kinematografije, i ima naziv Poznavanje francuskog filma, dok će se drugim programom odati priznanje Outfest festivalu iz Los Angelesa, koji od 1982. svake godine predstavi više od 200 filmova iz svih zemalja s gay tematikom i produkcijom.