Režiser Ronald Emmerich
0

U strahu od fetve nije se usudio 'demolirati' Kabu

Sarajevo-x.com
Podigao je u zrak zgradu Empire State Buildinga i Bijelu kuću u filmu "Independence Day", poslao gigantsku zvijer u srce Manhattana u "Godzilli", a potom uništio poznati znak Hollywooda u filmskom hitu "The Day After Tomorrow". Ipak, čini se da postoje mjesta koja su sveta čak i za njemačkog režisera Ronalda Emmericha.

Slavni filmadžija planirao je u svom narednom filmskom uratku u zrak dići najsvetiju lokaciju u islamu, ali je nagovoren da to ne čini. U strahu od fetve (smrtne presude) odlučio je odustati od projekta uništenja svetišta Kabe u jednom dijelu filma, piše Guardian.

Sveto mjesto koje godišnje posjete milioni hodočasnika u Saudijskoj Arabiji mjesto je i prema kojem se pri molitvi okreću svi muslimani svijeta. Iako je crna kockasta struktura u središtu Velike džamije u Meki trebala biti "uništena" u novom Emmerichovom filmu "2012", 53-godišnjak je odlučio da to ipak nije dobra ideja.

"Moram priznati, to sam želio učiniti", izjavio je režiser. "Ali moj saradnik Harald (Kloser) je rekao kako bih mogao zaraditi fetvu i bio je u pravu."

"Svi mi u zapadnjačkom svijetu moramo misliti na to. Možete uništiti kršćanske simbole, ali ako to uradite sa arapskim, navući ćete na sebe fetvu, a to ranije nisam smatrao važnim elementom", priznaje Nijemac.

U filmu koji prikazuje kraj svijeta, koji su prije hiljadu godina predvidjele Maje, kako bi iskazao protivljenje "organizovanim religijama" Emmerich je odlučio prikazati uništenje statue Krista u Rio de Janeiru, Sikstinske kapele u Vatikanu i, kao sekularni dio priče, Bijele kuće u Washingtonu (ponovo).