Meeting Point
0

U srijedu pretpremijera filma "Čuvari noći"

FENA
Pretpremijera filma Namika Kabila "Čuvari noći" bit će upriličena večeras, a premijera sutra u kinu Meeting Point.

Tim povodom je u prostorima Centra za savremenu umjetnost (SCCA) upriličena pres-konferencija na kojoj su o filmu govorili producentica Amra Bakšić-Čamo uime pro.ba, reditelj i scenarist Namik Kabil, te akteri: Milan Pavlović, Vahid Piralić, Haris Alić i montažer Timur Makarević.

Govoreći o gradnji likova Kabil je istako njihovu višeslojnost.

"Stvarno ne znam o čemu je film. Ne zato što je misteriozan, postoji neka povezanost psihe i duše u ovom filmu" navodi Kabil, koji će reći da film i ne nudi odgovore... Da pitanja ostaju".

Vahid Piralić, koji inače nije profesionalni glumac, rekao je da je bilo trenutaka kad bi dolazio u iskušenje da ne dođe na snimanje zbog treme, ipak uz rediteljevu pomoć sve je dobro završilo.

Uloga Milana Pavlovića kako je rečeno bit će iznenađenje jer izlazi iz žanra komedije po kojem je ovaj glumac poznat.

Pavlović ističe da film nije nikakva iluzija, već jedna jednostavna priča o jednoj noći iz života noćnih čuvara.

Žeraldina i Mahir su u braku tri godine. Nemaju djece. Mahir umisli da je trudan i otada počne povraćati. "Čuvari noći" traje koliko traje i noćna smjena koju Mahir 'dere' kao čuvar u salonu namještaja. U ovom minimalističkom samoposmatranju Mahir dijeli trenutke tišine i zamišljenosti s Brizlom, čuvarom u susjednom salonu sanitarija. U toku njihove ritualne partije "čovječe ne ljuti se" Brizla vidi da Mahir nije dobar, ali mu na kraj pameti nije da bi ovaj mogao biti - u drugom stanju?

Dva jarana završe smjenu jutarnjom kafom u obližnjoj birtiji. Mahir se osjeća bolje i ne povraća više. Nema više razloga za mučninu jer je prije par sati saznao da je Žeraldina ta koja je trudna drugi mjesec.

Film je realizirala producentska kuća SCCA/pro.ba, a realiziran je u sardnji s kompanijama "Malagić" i "Unipromet". Svjetska premijera filma bila je u Veneciji.

Namik Kabil rođen je u Tuzli 1968. godine. Završio je studij filma na Santa Monica Collegu i Los Angelesu City Collegu u Los Angelesu, SAD. Trenutno u Sarajevu radi kao pisac, scenarist i filmski reditelj.

Napisao je nekoliko scenarija za televizijske projekte, te za igrani film "Kod amidže Idriza", reditelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film "Informativni razgovori" dobitnik je nagrade "Srce Sarajeva" za najbolji dukumentarni film Sarajevo film festivala 2007. godine.

"Čuvari noći" je njegov prvi dugometražni igrani film.