Film/TV
7

U srijedu otvaranje Jahorina film festivala: 150 filmova iz 39 zemalja svijeta

FENA
Ceremonija otvaranje ovogodišnjeg desetog Jahorina film festivala, (Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma, turizma i ekologije) bit će upriličena sutra, 14. septembra, na Palama, a u četiri festivalska dana bit će prikazano 150 filmova iz 39 zemalja.

U okviru ceremonije otvaranja Festivala bit će prikazan i dokumentarni film "Jadranka", reditelja Branka Lazića. Film je svojevrstan omaž kantautorki i pop pjevačici Jadranki Stojaković, koja je preminula u 66. godini u Banjoj Luci.

Ovaj festival podstiče na akciju kada je u pitanju zaštita okoliša, a već petu godinu proglašavaju se "Najbolji ekološki projekti", a tokom Festivala bit će realizirane kreativne radionice, okrugli stolovi te za učesnike i bogat kulturno-umjetnički program.

U programu Festivala od 14. do 17. septembra u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada i to "Zlatni Javor" za najbolji dokumentarni i dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film te turistički film.

Bit će dodijeljen i Grand Prix festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju i "Zlatni javor" za najbolji bosanskohercegovački film.

Filmove će ocjenjivati dva žirija. Žiri u sastavu Mario Ćulum, Osman Arslanagić i Snježan Lalović, ocjenjivat će prvih šest kategorija na Festivalu, dok će žiri u sastavu Jan Pšenica, Dževdet Tuzlić i Darko Halapija ocjenjivati ekološke i turističke filmove.

Dodjela festivalskih nagrada i zatvaranje Festivala predviđeno je za subotu 17. septembra u 14.00 sati, najavljeno je iz Jahorina film festival Teama.

Jahorina film festival, za kojeg organizatori kažu da se smatra najvažnijim filmskim događajem u Bosni i Hercegovini nakon Sarajevo Film Festivala, osnovan je 2007. godine, a podržan je Protokolom o saradnji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo 2009. godine.