SFF
1.7k

U Sarajevo stiže Liam Cunningham, zvijezda serije "Game of Thrones"

Piše: L. Č.
Klix.ba saznaje kako irski glumac Liam Cunningham, koji se proslavio ulogom Davosa Seawortha u svjetski popularnoj TV seriji "Game of Thrones", dolazi u petak u Sarajevo, gdje će prisustvovati 22. izdanju Sarajevo Film Festivala.

Ovo je glumčeva druga posjeta Sarajevu, a na ovogodišnjem će se SFF-u predstaviti svojim novim filmom "Djetinjstvo vođe" / "The Childhood of a Leader" režisera Bradyja Corbeta, u kojem ostatak glumačke postave čine Robert Pattinson, Berenice Bejo, Stacy Martin i Tom Sweet.

Irski glumac Liam Cunningham je tokom osamdesetih godina bio električar, a nakon što je vidio reklamu za glumačku školu, odlučio se u nju upisati.

Zahvaljujući tom običnom oglasu, danas ga gledamo u ulozi Davosa Seawortha u seriji ''Igra prijestolja''.

Davos Seaworth je nekadašnji krijumčar, knez Kišne Šume, admiral Uskog mora, poznat po nadimku Vitez od luka. Kad je Stannis Baratheon, mlađi brat kralja Roberta, bio pod opsadom u Krajoluji, gdje su branitelji bili na izmaku snaga zbog gladi, Davos ih je spasio donosivši im tokom noći luk kako bi preživjeli.

Zahvaljujući tome, Stannis je Davosa nagradio viteškom titulom, ali i kaznio odsijecanjem dijelova prstiju zbog krijumčarenja. Davos ih je poput amajlije nosio u vrećici oko vrata.

Na zastavi ovog krijumčara nalazi se crni brod s crnim jedrima na kojima je nacrtan upravo luk. Davos Seaworth ima sedam sinova od kojih je većina, poput njega, odana Stannisu i plove u njegovoj floti.

Glumac Liam Cunningham rođen je 2. juna 1961. u Dublinu, u Irskoj, gdje je odrastao uz brata i tri sestre u izrazito religioznoj porodici. Sa 15 godina napustio je školu i posvetio se karijeri električara. Osamdesetih godina preselio je u Zimbabve na tri godine i tamo radio u safari parku na održavanju opreme, istovremeno podučavajući lokalne električare.

Nakon povratka u Irsku, Cunningham je bio nezadovoljan svojim električarskim poslom i s 27 godina odlučio se okušati u glumi. Pohađao je časove glume, a zatim je počeo raditi u lokalnom pozorištu.

Njegova prva filmska uloga je bila u "Into the West", gdje je glumio policajca. Nakon toga, radio je na mnogim filmskim projektima s obje strane Atlantika.

Cunningham je postao svjetski poznat zahvaljući ulozi kapetana Ryana u odličnom nezavisnom horor filmu "Dog Soldiers". Od tada je glumio u mnogim visokobudžetnim britanskim i američkim filmovima, uključujući "The League of Gentlemen's Apocalypse", "The Wind That Shakes the Barley", "Mumija: Grobnica zmajskog cara", "Hunger", "Sudar titana" i "Centurion".

Na televiziji glumi predsjednika u BBC-jevoj seriji "Outcasts" te u drugoj sezoni HBO-ove serije "Igra prijestolja".

Dobio je sedam filmskih nominacija i osvojio je tri nagrade - za ulogu u filmu "A Love Divided" (2000.) osvojio je nagradu za najboljeg irskog i britanskog glumca. IFTA ga je 1999. za ulogu u filmu "Hunger" proglasila za najboljeg sporednog glumca, dok je 2007. dobio istu nagradu, ovog puta za ulogu u filmu "The Wind that Shakes the Barley".

Cunningham živi u Dublinu sa suprugom Colette, kćeri Ellen i sinovima Liamom Jr. i Seanom.