Film/TV
0

U SAD-u dokumentarni film doživio renesansu

NINA
Michael Moore
Michael Moore
Autori dokumentarnih filmova u SAD-u, zahvaljujući Michaelu Mooru i njegovom filmu "Fahrenheit 9/11", mogu se pohvaliti da imaju zapaženo mjesto u medijima i da publika kupuje ulaznice da bi ih vidjela.

Naime, film Michaela Moora, ''Farenheit 9/11'', koji mu je donio najveća filmska priznanja, od Zlatne palme u Kanu do holiwoodskog Oscara, zaradom od 61,1 miliona dolara zauzeo je prvo mjesto na listi 10 dokumentarnih filmova s najvećom zaradom.

Renesansa dokumentarnog film u Americi započela je 2002., jer svih 10 koji su na listi najgledanijih prikazani su u posljednje dvije godine. Drugo mjesto na listi drži prethodni Moorov film "Kuglanje za Colombine", koji je dobio Oscara za najbolji dokumentarac u 2002. i koji je zaradio 21,6 miliona dolara. Treće mjesto, s 11,7 miliona dolara, pripalo je "Krilatoj migraciji" iz 2003.

Prošlog ljeta, koristeći besplatnu reklamu koju im je donio ''Farenheit 9/11'', u američka kina su stigli dokumentarni filmovi "Kontrolna soba", "Korporacija", "Lov na predsjednika", "Srce i duša Amerike", "Metalica", "Jahanje na džinovima" i "Imelda", pokazujući da ova filmska forma ima svoju publiku.

"Kontrolna soba" je film kojim se željelo raskrinkati što se sve krije iza filmskih izvještaja o ratu u Iraku koje su davali, s jedne strane Amerikanci, a, s druge, TV stanica Al Jazeera. Film, tek što se počeo prikazivati, već je inkasirao 1,250.000 dolara.

Memoari bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona najbolja su reklama za film "Lov na predsjednika", u kojem se na osnovi arhivske građe i intervjua sklapa priča o naporima da se baci ljaga na Clintona na kraju njegovog mandata. Kompanija Disney, poznata ne samo po filmovima za djecu i porodicu, nego i po konzervativnim političkim stavovima, snimila je dokumentarac "Srce i duša Amerike" kao protutežu Moorovim, braneći "američke vrijednosti i način života". Bez obzira što je vješto napravljen, s lijepim ljudskim pričama o hrabrosti, upornosti i nesebičnosti, nije uspio privući publiku.

Dokumentarni film o grupi "Metallica" već je naišao na pravu ciljnu grupu među milionima poklonika te vrste muzike i treba očekivati da će se naći na listi najgledanijih. Film o Imeldi Marcos, kontroverznoj ženi političaru, u kojem se pokazuju obje strane njenog lika i djela i koji je na njenim rodnim Filipinima već nazvan "Farenheit Imelda", za sada mora pričekati premijeru, jer je udovica filipinskog diktatora tražila sudskim putem njegovu zabranu, što može biti odlična reklama kada počne njegova distribucija.