Publika oduševljena
0

FOTO / U Londonu održana evropska premijera filma "Koliko visoko je nebo"

FENA
U Europe Houseu u Londonu sinoć je u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma LIDF2011 održana evropska premijera filma Sulejmana Mulaomerovića ”Koliko visoko je nebo”.

Uvodnu riječ na premijeri dala je Helen Patton, koja je i konsultantica na projektu i tom prilikom istakla svoju povezanost sa našom zemljom, dajući veliki značaj činjenici da je dokumentarni film "Koliko visoko je nebo“ doživio svoju evropsku premijeru u Londonu.

Publika u Europe Housu sa oduševljenjem je pozdravila projekciju filma, koji je kao i svuda dosad izazvao iznimno emotivne reakcije, a film će biti prikazan i večeras u Frontline Clubu.

Poslije projekcije diskusiju je otvorio Patric Hazard, direktor Festivala, istaknuvši važnost smjelosti ljudi da u teškim ratnim okolnostima snimaju i bilježe tako potresne i šokirajuće slike.

Prema scenariju Meline Kamerić, u režiji Ismeta Lisice, ovaj dokumentarni film o borbi za život građana opkoljenog Goražda producirala je D&H Agency d.o.o., dok su koproducenti BHT1 i Omanovic Production iz Štokholma.

Režiser Lisica, odgovarajući na pitanja publike skrenuo je pažnju na važnost koju za njega ima činjenica da je kao mlad čovjek režirao film o ratu, u kojem je bio dječak.

Dokumentarni film “Koliko visoko je nebo” baziran je na snimcima ratnog snimatelja Sulejmana Mulaomerovića, koji su obišli cijeli svijet.

Mulaomerović je pod potpuno nevjerovatnim uvjetima iz opkoljenog Sarajeva otišao pješke preko Igmana i Grepka u opkoljeno Goražde u rano proljeće 1993., i prvi je snimatelj koji je od početka rata ušao u ovu opkoljenu enklavu i snimio život i smrt.

Premijeri su prisustvovali predstavnici bh. ambasade u Londonu, ambasadorica Jadranka Negodić, drugi sekretar za kulturu Jasmina Turajlić, te mnogobrojna publika iz naše dijaspore.