Film/TV
33

U Kriterionu od petka meksičko-španska drama "Biutiful"

Klix.ba
Od petka, 4. januara, u art kinu Kriterion započinje prikazivanje drame "Biutiful" sa Javierom Bardemom u naslovnoj ulozi.

Ova uloga donijela mu dvije nagrade za najboljeg glumca na Kanskom filmskom festivalu i nacionalnoj španskoj dodjeli nagrada Goya. Sam film osvojio je čak četiri nagrade za najbolji strani film i 30 nominacija u različitim kategorijama.

Biutiful je djelo meksičkog režisera Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je poznat po tome što svaki od filmova snima na različitom jeziku u zavisnosti od države u kojoj se radnja dešava. Ovom filmu posvetio je posebnu pažnju, jer je na njegovom maternjem jeziku.

Film prati Uxbala koji je iznenada primoran da se suoči sa stravičnom bitkom protiv vremena. Šta čovjek čini u posljednjim danima života? Posvećuje li se životu ili smrti? Ovaj film je svojevrsna poema o prosvijetljenom čovjeku koji upada u tamnu zamku smrti i nepoznatog i to doživljava kao izazov.

"Biutiful" će biti na repertoaru kina Kriterion od 4. do 9. januara. Cijene ulaznica iznose 5 KM i 4 KM za studente i penzionere.