Film/TV
0

U kinu Kriterion filmovi "Dobar, loš, šašav" i "Zečja rupa"

FENA
U art kinu Kriterion sutra počinju projekcije filmova "Dobar, loš, šašav“ i "Zečja rupa“.

"Dobar, loš, šašav“ je uvrnuta saga o trojici korejskih razbojnika, koji traže izgubljeno blago dok ih love japanska policija i kineski banditi. Film je inspirisan klasičnim vesternom "Dobar, loš, zao“ i svoju premijeru je doživio na filmskom festivalu u Kanu 2008. godine.

Film je dobio najviše ocjene na svim festivala na kojima je prikazan, a dobiva epitete poput "avantura u svom najboljem obliku“ i "komedija zabune u maniru klasičnog vesterna“.

"Zečja rupa“ je emotivna drama o bračnom paru, koji nakon nesreće gubi sina i pokušava ponovo naći životni smisao. Film je snimljen prema drami Davida Lindsay Abairea, koja je prvi put prikazana u pozorištu u New Yorku 2006. godine.

Pisac predstavlja glavni par bez sentimentalnosti, kao pametne i duhovite ljude. Oni se sa tragedijom nose s dozom tvrdoglavosti i sarkazma i samo tako pronalaze spas.

Nicole Kidman je dobila pozitivne kritike za svoju ulogu u ovom filmu i bila je nominirana za Oskara u kategoriji najbolje glavne glumice. Osim te nominacije Nicole Kidman i Aaron Eckhart su ostvarili mnogobrojne nominacije za svoje uloge, a film je na premijeri na filmskom festivalu u Torontu oduševio i kritiku i publiku.

Filmovi "Dobar, loš, šašav“ i "Zečja rupa“ su na programu od 6. do 12. oktobra, u terminu od 18 sati i 20:20 sati, saopćeno je iz Fondacije Kriterion.