Film/TV
0

U kinima: 'Once Upon a Time In Mexico'

Klix.ba
U sarajevskom kinu Obala Meeting Point počelo je prikazivanje filma Roberta Rodrigueza 'Once Upon A Time In Mexico'. Film nudi završnicu priče o mitskom junaku El Mariachiju, a ujedno i priču o pohlepi, revoluciji i osveti.

ONCE UPON A TIME IN MEXICO

Režija: Robert Rodriguez Scenario: Robert Rodriguez Uloge: Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Enrique Iglesias, Willem Dafoe, Mickey Rourke, Eva Mendes

ROBERT RODRIGUEZ nema namjeru da obuzda svoju kreativnu energiju pa nam nakon porodične trilogije Spy Kids nudi još jednu priču o mitskom junaku, El Mariachiju. Ako se sjećate, El Mariachi (1992) je bio prvi film ikada pušten od strane velikog studija (s budžetom koji ne slici ni budžetu bh filmova: 7 000 USD) te prvi američki film snimljen na španskom jeziku.

Nakon brojnih nagrada i velikog uspjeha El Mariachija, Rodriguez je 1995. napisao, producirao, režirao i uredio nastavak - Desperado, također za studio Columbia Pictures. Tako je američka publika upoznala Salmu Hayek i Antonija Banderasa. Na snimanju Desperada pojavio se Quentin Tarantino i rekao Rodriguezu: «Mariachi je tvoj Fistful of Dollars, a Desperado će biti tvoj For a Few Dollars More. Ali onda moraš napraviti ep. I morat ćeš ga nazvati Once Upon a Time in Mexico.» Tako je i bilo.

U trećem dijelu priće o sviraču gitare, El Mariachiju, glavni junak (Antonio Banderas) nakon godina doborovljno provedenih u osami, kreće u borbu protiv ostataka revolucije, pohlepe i osvete. Čini to samo naoko motiviran pričom pokvarenog agenta CIA-e, Sandsa (Johnny Depp), da Barillo (Willem Dafoe) sprema urotu protiv predsjednika Meksika.

Film Once Upon a Time In Mexico snimljen je za samo sedam nedjelja, ponovo sa skromnim budžetom ali i raskošnim talentom Roberta Rodrigueza (koji je napisao, režirao, producirao film te bio njegov redatelj fotografije, produkcijski dizajner, urednik i kompozitor) i sjajnom glumačkom ekipom koju rijetko viđate na jednom mjestu:

  • ANTONIO BANDERAS (El Mariachi) Jedna od vodećih svjetskih glumackih zvijezda svoje generacije.
  • SALMA HAYEK (Carolina) Potvrdila se kao nadarena producentica i glumica na filmu i televiziji.
  • ENRIQUE IGLESIAS (Lorenzo) Svjetski je poznat pjevač koji svoj filmski debi ostvaruje u filmu Once Upon A Time In Mexico.
  • JOHNNY DEPP (Sands) Svoju popularnost duguje kvalitetnom izboru uloga i izvrsnoj glumi u filmovima: Sleepy Hollow, Ed Wood, Edward Scissorhands koji su mu donijeli nominacije za Golden Globe.
  • WILLEM DAFOE (Barrillo)

Međunarodno priznat pozorišni i filmski glumac. Gledali smo ga u kontroverznom filmu Martina Scorsesea, Posljednje Hristovo iskusenje, u akciono avanturističkom hitu Spider-Man.

  • MICKEY ROURKE (Billy Chambers) Nastupao je u filmovima: The Pope of Greenwich Village i Angel Heart te pokazao svoju karizmatičnost u vatrenoj romansi 9 ½ Weeks.

ONCE UPON A TIME IN A MEXICO na repertoaru je kina Obala Meeting Point od četvrtka, 13.11.2003. Film igra u terminima od 17.00, 19.00 i 21.00.