Film/TV
37

U Hrvatskoj se snima "Jezero": Film o potrazi za izgubljenim blagom u BiH

Klix.ba
Foto: Hrvatski Audiovizualni Centar
(Foto: Pakt Media)
Na više lokacija u Hrvatskoj danas je počelo snimanje francuskog filma "Jezero" ("The Lake"), akcijskog trilera u režiji Stevena Qualea i produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona. Snimanje će trajati do 24. juna te predstavlja najambiciozniji projekt koji se ove godine snima u Hrvatskoj.

Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera u ratom razorenoj Bosni i Hercegovini otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Režiju filma potpisuje Steven Quale, dugogodišnji saradnik Jamesa Camerona na filmu "Avatar", "Titanik" i "Bezdan".

Glavne uloge igraju Sullivan Stapleton), Charlie Bewley i Diarmaid Murtagh. Jednu od uloga igra i JK Simmons, dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Ritam ludila".

"Budući da imamo dosta podvodnih scena, jedna od mogućnosti bila je da cijeli film snimimo na Malti, gdje postoje veliki bazeni i gdje smo mogli izgraditi set. Međutim, izabrali smo Hrvatsku jer je naš izvršni producent imao izvrsno iskustvo kad je lani u Dubrovniku snimao seriju Borgia. U filmskoj industriji, povjerenje je sve. Uvijek ovakve odluke donosite na osnovu prijašnjih iskustava, tako znate da je zemlja pouzdana. Tu su naravno i sjajne lokacije, filmske ekipe i mjere poticaja", kazao je producent filma Raphael Benoliel.

"Uz sve to, dobili smo i dozvolu Hrvatske vojske i Vlade da koristimo njihove tenkove i vojna vozila, kao i dozvolu da na ulicama Zagreba snimimo neke akcijske scene", objasnio je Benoliel.

Snimanje filma počelo je krajem aprila u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se nastavlja na više lokacija: u Zagrebu, Istri i okolici (Grožnjan i Hum), u Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru i na jezeru Čiče nedaleko od Velike Gorice. Hum u Istri glumit će malo selo u BiH u kojem se nalazi skriveno blago, jezero Lokve bit će jezero iz naslova filma, dok će Zagreb - tačnije prostori Zagrebačkog velesajma biti Sarajevo 1995. godine.

Dvije filmske ekipe radit će paralelno - jedna većinom u Zagrebu i Ogulinu, a druga u Istri i Karlovcu, a produkcija u Hrvatskoj planira potrošiti preko 50 miliona kuna (gotovo sedam miliona eura). Kroz filmske poticaje Hrvatskog audiovizualnog centra ostvarit će povrat od 20 posto priznatih lokalnih troškova.

Neke od značajnijih uloga u filmu igrat će i hrvatski glumci Marko Cindrić, Denis Brižić i Petra Vukelić. Za potrebe filma bit će angažirano i preko hiljadu statista, a servisnu produkciju u Hrvatskoj vodit će produkcijska kuća Pakt Media.

Nakon Hrvatske snimanje se nastavlja na Malti, a premijera filma planira se na ljeto 2016. godine.