Independent Spirit Awards
2

"U dobru i zlu" najbolji nazavisni film

FENA
Matthew McConaughey
Matthew McConaughey
Osebujna komedija "U dobru i zlu" dominirala je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada nezavisnim filmovima Independent Spirit Awards, koju na plaži Santa Monice organizira neprofitna organizacija Film Independent.

U dobru i zlu dobila je ukupno četiri nagrade - proglašena je najboljim filmom, Jennifer Lawrence dobila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, a redatelj David O. Russell nagrađen je za najbolju režiju i najbolji scenario. U dobru i zlu, Lawrence i Russell također su u utrci za Oscare, čija će se dodjela održati u Los Angelesu u nedjelju.

Osim njih, glavne nagrade pokupili su John Hawkes za glavnu mušku ulogu i Helen Hunt za sporednu žensku ulogu u filmu Seanse, dok je nabolja muška sporedna nagrada otišla Matthewu McConaugheyu za ulogu stripera u filmu Magični Mike.

Na ceremoniji koja je održana u velikom šatoru na plaži Santa Monice također je trijumfirao kultni austrijski redatelj Michael Haneke, čija je drama Ljubav proglašena najboljim stranim filmom, te je time još ojačala svoje šanse uoči Oscara, gdje je nominirana u pet kategorija, uključujući i za najbolji film.

Nagradu za najbolji dokumentarac dobio je Nevidljivi rat koji se bavi mračnom temom silovanja i seksualnog nasilja u američkoj vojsci.

Independent Spirit Awards smatra se najvažnijim događajem za promociju i nagrađivanje nezavisnih i niskobudžetnih filmova tako da se na njemu rado pojavljuju i najveće holivudske zvijezde, a ove godine došli su, među ostalima, Bruce Willis, Salma Hayek i Daniel Radcliffe.