Film/TV
5

U "Dejana talk showu" o životu na ulici i djeci sa teškoćama u razvoju

Dejana Rosuljaš
Dejana Rosuljaš
U popularnoj emisiji “Dejana talk show” u subotu 12. 4. 2014. gosti će biti roditelji djece sa teškoćama u razvoju. Prema podacima UNESCO-a čak 10 posto djece rađa se s nekim oštećenjem ili ga pak stječe u ranoj dječjoj dobi.

Termin "posebna potreba" označava potrebe koje djeca s teškoćama u razvoju imaju glede funkcioniranja u svakodnevnom životu.

To se prije svega odnosi na zadovoljavanje osnovnih potreba, a zatim i na odgoj, obrazovanje, zdravstvenu skrb te uključivanje u širu društvenu zajednicu odnosno na socijalizaciju. Treba napomenuti da pojam "teškoće u razvoju" obuhvaća razna prirođena i stečena oštećenja različite vrste i stupnja kao što su oštećenja sluha, vida, govorne komunikacije, invaliditet, mentalnu retardaciju, različita oštećenja mozga koja se manifestiraju u otežanoj sposobnosti kretanja, oštećenju mišića i živaca (cerebralna paraliza) ili pak u komunikaciji i nesposobnosti svladavanja društvenih vještina (autizam).

Rođenje djeteta je najveća radost za svakog roditelja, tada počinje neko novo poglavlje u našim životima... Ali šta kada primijetite da vaše dijete nije poput ostale djece,da ima određene intelektualne i motoričke poteškoće? Kako prihvatiti tu činjenicu? Šta učiniti i na koji način nastaviti život? Naši gosti su hrabri roditelji koji imaju jedno ovakvo iskustvo..., navode iz OBN-a.

Već u nedjelju, 13. 04. 2014., u “Dejana talk showu” razgovarat će se o “Životu na ulici”.

Više ili manje zaokupljeni svakodnevnicom, u šetnji središtem grada slučajno ili namjerno – društvo nam često prave ulični zabavljači. Neki od njih sebe nazivaju ‘kraljevima ulice’, ali svima im je zajedničko što prolaznike zabavljaju, jer to istinski i od srca vole.

Mali pasaži, kutak ispred butika, na tramvajskoj stanici ili pozicija na nekom trgu počasno su mjesto gdje najčešće vladaju ulični zabavljači i svirači. Možda i niste primijetili, možda ste samo “ulovili” tek nekoliko nota dok žurba čini svoje, a možda ste i zastali malo da ih bolje posluštate, jer to većina njih zaslužuje.

Bilo da se radi o djevojčici na violini koja tek uči kako upravljati gudalom, momku koji “rastura” gitaru svirajući pjesme rock idola, pa do gospodina koji svira harmoniku ili tamburicu prisjećajući se zvuka svoga kraja, momku koji žonglita, djevojci ili momku koji slikaju pred publikom ili fenomenalnim plesom uveseljavaju prolaznike - svi oni daju svoj doprinos svakodnevnoj priči o centralnim ulicama gradova.

Ono što odiše ulicama, među žamorom ljudi, jeste i njihova umjetnost. I tako dan za danom za ulične zabavljače i sve koji im u prolazu (ne)poklone svoje vrijeme, novčić – dva. Tu su da nam uljepšaju dan ako im dopustimo, a njihova zarazna ljepota izvedbi zarobit će nas kad se najmanje nadamo. Jer oni imaju najčešće više talenta i sluha nego današnji zabavljači na javnoj sceni, pa stoga zaslužuju da s vremena na vrijeme zastanemo i poslušamo što sve znaju.

Kako žive ulični zabavljači saznaćete ukoliko budete uz OBN i u nedeljnom izdanju Dejana Talk Showa. od 17:30 sati.

OBN