Kino Meeting Point
0

U četvrtak film "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji"

FENA
Kino Meeting Point predstavit će u četvrtak, 17. marta, u saradnji s JU Kinoteka BiH film "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji" (1971.) u režiji Bate Čengića.

Scenarij po istoimenom romanu Bore Ćosića potpisuju Bora Ćosić, Bato Čengić i Branko Vučićević, dok uloge tumače Dragan Nikolić, Milena Dravić, Danilo Bata Stojković, Branka Petrić i Milivoje Tomić.

Riječ je o filmu Bate Čengića koji je premijerno prikazan na Pula film festivalu 1971. godine, nakon čega je zabranjen te se nikada nije našao u kinodistribuciji.

Ovo ostvarenje donosi priču o revoluciji iz 1945. godine, zajedno s nacionalnim oslobođenjem, koja je bila vojnička, gruba, ali istovremeno i fascinantna, artistička.

Zajedno s nacionalnom revolucijom morala se desiti i ona manja, unutar porodica. Jedna porodica uči nove pjesme koje treba recitirati i pjevati, zaboravlja stare običaje poput igranja i izrada goblena.

Ovaj film, povremeno strog, povremeno veoma veseo, govori o tome šta ostaje od jedne porodice u koju uđe revolucija i šta ostaje od revolucije koja uđe u jednu porodicu, saopćeno je iz kina Meeting point.