Istinita priča iz rata u BiH
0

Turski reditelj snima film o mladiću koji je izgubio ruku, ali postao snajperista

Sarajevo-x.com
Osman Sinav
Osman Sinav
Turski reditelj Osman Sinav objavio je da planira snimiti film po istinitom događaju iz rata u Bosni i Hercegovini tokom 1992-1995. Film će biti rađen po scenariju Almira Bašovića, predavača na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Nedavno je Sinav, s glumcem Ertanom Sabahom, Makedoncem koji živi i radi u Turskoj, boravio u Sarajevu, gdje se sreo sa scenaristom Bašovićem.

Na sastanku su dogovoreni detalji, a reditelj je želio da glumci upoznaju grad u kojem se istinita priča, po kojoj će biti snimljen film, dogodila.

Priča o tragediji u BiH

"Radimo na istinitoj priči o mladiću čija je jedina istinska želja bila da svira gitaru i stvara muziku. Nije ni sanjao da će se rat desiti. No, u ratu je izgubio ruku i više nije mogao svirati gitaru. Ipak, postao je veoma dobar snajperista koristeći samo dva prst", ispričao je Sinav za novinsku agenciju Anatolia.

On je dodao da kroz jednu takvu istinutu priču želi predstaviti tragediju Bosne i Hercegovine u tom ratnom periodu.

Turski reditelj prvi put posjetio je BiH odmah po završetku rata, te je u seriju na kojoj je tada radio "Sıcak Saatler" uvrstio scene zasnovane na priči o ratu u BiH.

Zemlja u koju se lako zaljubiti

"Kada sam došao u Bosnu shvatio sam da se čovjek lako može zaljubiti u tu zemlju, ali isto tako i u Bosanke i Hercegovke. BiH je zemlja koja budi osjećaj ljubavi u meni. Volim Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Sinav.

Iako tvrdi da film želi snimati iz ljubavi prema BiH, Sinav je istakao da je to isto tako dobra prilika i za tursku kinematografiju.

Dobra prilika za tursku kinematografiju

Kazao je kako se turske serije u posljednje vrijeme prate i u BiH, Makedoniji, Hrvatskoj, pa čak i u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

"Turske serije imaju ozbiljnu publiku u tim zemljama. Turske glumce svi vole i to je veoma važna prilika za nas, ali je moramo pažljivo procijeniti. Moramo snimati dobre serije i filmove", napomenuo je Sinav, dodavši da je to jedan od razloga zašto je posjetio Sarajevo.

Povezivanje kultura

Reditelj je također kazao u razgovoru za agenciju Anatolia da serije olakšavaju komunikaciju među ljudima u pojedinim kulturama, ali i povezivanje kultura i promicanje brandova i turizam.

"Film ili TV emisije omogućuju da za godinu ili dvije postignete ono što politikom ne možete postići ni za 10 godina", naglasio je Sinav.