"Kako vrijeme prolazi"
0

Turske serije osvajaju nove gledatelje u BiH

Sarajevo-x.com
Kako vrijeme prolazi, najgledanija serija u historiji Turske, u prvoj sezoni emitiranja, 2010. godine, oborila je sve rekorde gledanosti i nakon rejtinga od 6 posto za prvu epizodu, na posljednoj je ostvarila nevjerovatan rejting od 24 posto i share od 58 posto.

Serija sve više osvaja i publiku u BiH pa tako nedjeljom od 20:05 sati brojni fanovi na TV1 Mreži očekuju nove nastavke ove porodične drame u kojoj je prikazan raspad jedne ljubavi, a sa njom i cijele porodice.

Iako ocijenjena kao ozbiljna drama, ali ujedno iskrena i realna, saga o porodici Akarsu u Turskoj je iz epizode u epizodu osvajala novu publiku.

I nova sezona, koja je u Turskoj startala u januaru 2011. godine, nastavila je fenomenalne rezultate. Već prva epizoda je imala rejting od 21 posto i share od 51 posto. A trenutno je stigla do nevjerovatnih 61 posto sharea.

Serija Kako vrijeme prolazi svake sedmice ima sve više gledatelja i u BiH te je porast rejtinga posljednje epizode serije u odnosu na prvu 86 posto. Prema analizama, osim vjerne publike ovih serija, domaćica, seriju prate zaposlene osobe sa visokim i višim obrazovanjem te sa primanjima u domaćinstvu većim od prosječnih.

Na TV1 Mreži nedavno je počela još jedna iznimno popularna i uspješna turska serija Kanala D, Junska noć, koja također, svakim danom animira sve više publike.

Tome svjedoči i porast rejtinga gledanosti posljednje u odnosu na prvu epizodu od čak 169 posto. Serija se dojmila svih, rado je prate i oni u dobi od 18 godina, žene i muškarci srednjih godina (45-54), kao i starije osobe.

Junska noć interpretira ljubavnu priču i život starijih tinejdžera, Havin i Barana, koje tumače atraktivna Naz Elmas i markatni Ozcan Deniz koji je 2004. godine, kada je počelo emitiranje serije na Kanalu D u Turskoj, zavrijedio i prizanje Najbolji glumac godine na 32. Godišnjoj nacionalnoj dodjeli nagrade Zlatni leptir. Iste godine Junska noć je proglašena najboljom serijom u Turskoj, a kvalitet i epitet najbolje potvrdila je i činjenicom da je emitirana gotovo pune dvije godine.