Film/TV
0

Turska "antiislamska" sapunica zaludila Arape

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprkos tome što je od strane vodećih saudijskih vjerskih vođa proglašena "prevratničkom" i "antiislamskom", nova turska serija nazvana "Noor" sa arapskim prevodom oduševila je milione arapskih gledalaca koji od Bejruta do Alžira triput dnevno žure pred svoje televizore da bi pratili šta se to dešava sa njihovim omiljenim likovima.

Sa svojim plavim uvojcima, plavim očima i zavodljivim osmijehom Mohannad sa TV ekrana očarava milione žena u sapunici koju, na drugoj strani kritikuju da uništava tradicionalne islamske vrijednosti, piše AFP.

Sapunica je o Mohannadu i njegovoj isto tako divnoj supruzi Noor, paru koji se bori protiv pritisaka tradicionalizma u modernom svijetu.

"Sviđa mi se jer je glamurozna baš kao i strane sapunice (američke i meksičke) koje ponekad pratimo," kaže Safaa Abdel Hadi iz Kaira i priznaje da je i sama ovisna o "Noor" seriji.

"Porodica iz serije je muslimanska i imaju sličnu tradiciju i običaje, tako da se mnogo poistovjećujemo sa njima," dodaje ona.

"Noor" je priča o mladoj majci koja napušta svoju porodicu da bi počela novi život sa svojom bebom, a na drugoj strani je još jedna žena koja zatrudni i susreće sa sa mnoštvom problema u kontraverznom okruženju.

"Ne smijemo se zavaravati misleći da su samo zato što su muslimani oni kao i mi. Serija reflektuje zapadnjačku kulturu i probleme, ne naše," tvrdi 34-godišnja Nadia Abdel Rahman iz Egipta.

Kako bi "zaštitila" svoje gledaoce, produkcijska kompanija Sama koja je obezbijedila prevod na arapski izostavila je "osjetljive" intimne scene nazivajući ih nepristojnim. Šeik Abdul Aziz al-Sheikh iz Saudijske Arabije donio je fetvu protiv ove sapunice nazvavši je antiislamskom, a svaki kanal koji bude puštao ovu seriju u okviru svog programa proglasio je "neprijateljem Boga i Poslanika".

Ironično je to što seriju prikazuje saudijski satelitski program MBC, a u proljeće je ovaj kanal u Dubaiju organizovao i prijem za dvoje glavnih glumaca, potez koji je oduševio sve obožavatelje i pokrenuo pravu Noor-maniju.

"Svakodnevno prodam i po 500 fotografija ovih glumaca, a posebno fotografije Mohannada i Noor. Djevojke su lude za njima," priča jedan sirijski ulični prodavač koji ima štand blizu univerziteta u Damasku.

Jedna turistička agencija iz Izraela je čak ponudila i posjetu vili u Turskoj na Bosforu gdje je "Noor" snimana. Serija je privukla više gledalaca nego Olimpijske igre u Pekingu, a u kafićima i restoranima u Bejrutu vlasnici su postavili velike TV ekrane da bi svojim posjetiocima osigurali da svakodnevno prate šta se to novo desilo njihovim obožavanim likovima.