Film/TV
0

"Turneja" od februara u sarajevskim kinima

FENA
Sarajevska publika će od 19. februara u kinu Meeting Point biti u prilici da pogleda film "Turneja" reditelja Gorana Markovića.

Uloge u filmu ostvarili su: Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović, Svetozar Cvetković, Branislav Popović, Bogdan Diklić, Aleksandar Stojković, Novak Bilbija, Senad Bašić...

Riječ je o komediji koju je na festivalu u Montrealu FIPRESCI proglasio najboljim filmom, a žiri je Markovića nagradio za najbolju režiju.

Film je dobitnik i nagrada Goledn Antigone i Nova Award na Montpellier Mediterranean film festivalu, te nagrade publike na festivalu u Solunu.

Film "Turneja" govori o grupi beogradskih glumaca, koji nesvjesni u šta se upuštaju, dolaze u područja srpske krajine usred rata 1993. i lutaju od ratišta do ratišta. Njihova naivnost dovodi ih u središte stravičnih događaja, ali istovremeno ih i spašava iz nevjerojatnih i po život opasnih situacija.