Dodjela Oscara
0

FOTO+VIDEO / Trijumf "Hurt Lockera", "Avataru" nagrade za efekte

Sarajevo-x.com
Foto: Getty Images
Kathryn Bigelow, scenarista Mark Boal i producent Greg Shapiro (Foto: Reuters)
Kathryn Bigelow postala je prva žena koja je osvojila Oscara za najbolju režiju, a njena ratna drama "Hurt Locker" odnijela je šest kipića, uključujući onaj za najbolji film.

"Ovo je najbolji trenutak mog života", izjavila je u Los Angelesu uzbuđena Bigelow, peta žena koja se u historiji dodjele ove prestižne filmske nagrade našla među nominovanima.

Režiserka se na 82. dodjeli nagrada Američke filmske akademije zahvalila svima koji su je inspirisali, te posebno vojnicima.

Jeff Bridges i Sandra Bullock nagrađeni su kao najbolji glumci za uloge u filmovima "Crazy Heart" i "The Blind Side".

Bridges je nadmašio i samog Georgea Clooneya, Morgana Freemana, Jeremyja Rennera, te Colina Firtha.

Christoph Waltz i Mo'Nique odnijeli su kućama Oscare za najbolje sporedne uloge, a to su bile kategorije u kojima su se i očekivale njihove pobjede.

Waltz je sjajno odglumio oficira SS trupa u Tarantinovom hitu "Inglourious Basterds", dok je Mo'Nique trijumfovala u filmu "Precious".

Ovaj uradak odnio je nagradu i za najbolje adaptirani scenario, a osvojio ju je Geoffrey Fletcher.

Toliko hvaljeni blockbuster "Avatar", koji je uz niskobudžetni "The Hurt Locker" imao najviše (po devet) nominacija uoči nedjeljne ceremonije u Kodak Theatru, nagrađen je samo za tehničke karakteristike - za najbolju kameru, kinematografiju i vizuelne efekte.

Najboljim dugometražnim crtićem proglašen je animirani film "Nebesa" koji se takmičio i u kategoriji najboljeg filma.