Angelina Jolie bez nagrade
0

Trijumf filmova Descendants i Artist na dodjeli Zlatnih globusa

Sarajevo-x.com
Ekipa filma  Artist  na dodjeli Zlatnih globusa (Foto: AFP)
Ekipa filma Artist na dodjeli Zlatnih globusa (Foto: AFP)
Crno-bijeli nijemi film The Artist predvodio je sinoćnju dodjelu Zlatnih globusa u Los Angelesu. Film je osvojio čak tri nagrade, među kojima i onu za najbolju komediju. Najboljim filmom proglašen je The Descendants.

Film The Artist trijumfovao je u kategorijama za najbolju komediju i muziku, a nagradu je dobio i nosilac glavne uloge Jean Dujardin.

Zlatni globus za najboljeg glumca dobio je George Clooney za ulogu u filmu The Descendants, dok je najboljom glumicom proglašena Meryl Streep za ulogu Margaret Thatcher u filmu The Iron Lady.

"Moram se zahvaliti svima u Engleskoj koji su mi dozvolili da dođem i gazim preko njihove historije", rekla je Streep nakon što je osvojila nagradu Zlatni globus, prenosi AP.

Najboljim režiserom proglašen je Martin Scorsese za svoje ostvarenje Hugo, dok su najboljim sporednim glumcima proglašeni Christopher Plummer i Octavia Spencer.

Prestižna nagradu za najbolji scenario pripala je Woodyju Allen za Midnight in Paris, dok je najboljom TV serijom proglašena Downton Abbey.

Nagradu za najbolji animirani film osvojio je The Adventures of Tintin, a za komičnu seriju Modern Family.

Angelina Jolie se nije uspjela izboriti za Zlatni globus za svoje prvo filmsko ostvarenje, film U zemlji krvi i meda.

Podsjetimo, njen film - priča o ratu u BiH, bio je nominiran za najbolji film na stranom jeziku. Međutim, ta nagrada pripala je iranskom filmu A Separation.

Ostale nagrade po kategorijama možete pogledati na oficijelnoj stranici Golden Globes.