Film/TV
37

Tri nova filma u Cinema Cityju od 1. oktobra

Od 1. do 7. oktobra Cinema City prikazuje tri nova filmska naslova "Marsovac 3D", "Pored mene" i "Amy".
"Marsovac 3D" (The Martian) je naučno-fantastična akcija reditelja Ridleya Scotta, a glavne uloge u filmu tumače Matt Damon, Jessica Chastain i Kristen Wiig.

Tokom misije na Mars, astronauta Marka Watneyja (Matt Damon) njegova posada smatra mrtvim nakon žestoke oluje te ga ostave za sobom. Ali, Watney je preživio i zatekne se nasukan i sam na negostoljubivom planetu.

Astronaut Watney ostao je sam na nemilosrdnom planetu na kojem raspolaže tek oskudnim zalihama te se mora osloniti na svoju inventivnost, domišljatost i duh kako bi preživio i pronašao način kako na Zemlju poslati signal da je još uvijek živ.

Milionima kilometara dalje, NASA i tim međunarodnih naučnika neumorno rade kako bi Marsovca vratili kući, dok njegovi kolege iz posade istovremeno kuju plan za odvažnu, a možda i nemoguću misiju spašavanja. Dok se priča o nevjerovatnoj hrabrosti razvija, svijet se ujedini u želji da se Watney sigurno vrati na Zemlju...

"Pored mene" je drama reditelja Stevana Filipovića, a glavne uloge u fimu tumače Hristina Popović, Mirjana Karanović, Dragan Mićanović...

Olji (Hristina Popović) nije bilo dovoljno da samo predaje historiju. Željela je da mijenja svijet. Da to ne ide tako lako, shvatit će kad otkrije da je neko od njenih učenika odgovoran za napad na nju, koji je snimljen i postavljen na internet. S obzirom da niko iz odjeljenja ne želi priznati i preuzeti odgovornost, Olja se odlučuje na radikalne mjere.

I tako, umjesto planiranog odlaska na ekskurziju, učenici iz IV-3 ostaju zaključani u školi – bez mobilnih telefona i interneta! Od tog trenutka, sve grupe u razredu, od sportista i navijača, preko fenserki i hipstera, do štrebera i gotičarki, prvi put moraju raditi zajedno u pokušaju pronalaska rješenja.

Neki od njih su u panici, poput odlikašice Sofije (Jelena Puzić), a košarkaš Strahinja (Nikola Glišić) pokušava zavesti red, njegova djevojka Jelena (Milica Majkić) i drugarice ne mogu da prežale otkazanu ekskurziju, a školski diler Tadija (Darko Ivić) i ekipa imaju i većih problema. S druge strane, Lazar (Slaven Došlo) i Isidora (Gorica Regodić), u toj noći vide priliku za zabavu koja će protresti temelje škole.

Nove ljubavi, stara neprijateljstva i duboko čuvane tajne će isplivati na površinu, u noći koja će promijeniti sve, a Oljini učenici će prvi put biti u situaciji da vide osobe pored sebe nekim drugim očima.

Do kraja večeri možda će neko i pronaći odgovor na temu sastava koji im je razredna zadala – Ljubav...

"Amy" je dokumentarni film Asifa Kapadie o nevjerovatnoj muzičarki, šesterostrukoj dobitnici nagrade Grammy.

Film sadrži do sada neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj njenim riječima. Amy Winehouse umrla je u 27. godini života, 27. jula 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talent koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pjesme i pjevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njenom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog uspjeha i nestandardnog načina života pod povećalom medija potpuno emotivno raspala...