Film/TV
0

Treći Kid's festival u Sarajevu od 9. do 15. juna

FENA
Kulturno-sportski centar Skenderija od 9. do 15. juna bit će domaćin Trećeg Kid's festivala, koji će biti održan u organizaciji Ureda za međunarodnu kulturnu saradnju Viakult Office.

Očekuje se da će Festival i ove godine okupiti više od 30.000 djece iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a ponudit će im mnoštvo zanimljivih događanja te najnovije svjetske filmske hitove.

I ovaj će put u saradnji sa Željeznicama Federacije BiH i Republike Srpske te Grasom biti organiziran svakodnevni dolazak djece na Skenderiju iz Mostara i Banje Luke, ali i drugih gradova.

"Hajdi", "Ledeno doba 2", "Crvenkapica" te "Lesi" samo su neki od posljednjih filmskih naslova koji će biti prikazani u okviru programa.

Jedna od novina jeste i da će svaki festivalski dan imati određeni moto, kojim će se pažnja djece skretati na određene događaje, probleme ili opasnosti. Tako će prvi dan biti posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu, a neki od mota će biti tolerancija, zaštita okoliša, dan umjetnosti te dan policije.

Svakodnevno će biti organizirane i različite edukativne radionice, gdje će djeca moći razgovarati o aktuelnim događajima.

Direktor Goethe instituta Michael Schroen na današnjoj je pres- konferenciji u Sarajevu Festival ocijenio jednim od najvećih događaja tog tipa u Evropi. On smatra kako su djeci potrebne kvalitetne aktivnosti, koje predstavljaju kombinaciju edukacije i igre, što upravo nudi ovaj festival.

Glasnogovornica EUPM-a Monja Koluder naglasila je veliki značaj učešća policijskih struktura u programu Festivala. Planiran je 15. juni i svojevrsni Dan policije, kada će pripadnici policijskih snaga promovirati svoje aktivnosti, približavajući se tako djeci, ali i široj javnosti.

Ona je dodala i kako će Festival biti održan u sklopu sveobuhvatne kampanje protiv droge, te će tako ova manifestacija biti prilika i za edukativne radionice o svim opasnostima droge.

Predstavnik EUFOR-a potpukovnik Corrado Prado istaknuo je kako će EUFOR na Festivalu imati svoj videokutak, gdje će se prikazivati kratki filmovi koji promoviraju mir, prijateljstvo i toleranciju. Također, i ovaj će put na platou Skenderije djecu zabavljati EUFOR-ove maskote.