Uskoro prva klapa
0

Traume deminera u filmu "Sevdah za Karima"

Sarajevo-x.com
Foto: Depo.ba
Foto: Depo.ba
Prva klapa dugometražnog igranog filma „Sevdah za Karima“, po scenariju i režiji Jasmina Durakovića, i koscenariste Asmira Kujovića, pada u utorak, 15. septembra, na prostoru Špicaste stijene na Čavljaku.

Radi se o drugom igranom filmu Jasmina Durakovića, nakon dugometražnog prvenca „Nafaka“.

"Sevdah za Karima" je savremena drama o postratnoj generaciji deminera u BiH i njihovim traumatičnim iskustvima današnjeg Sarajeva, od socijalne tematike njihovog života, nasilja i kriminala, do ljubavnog sukoba koji se prelama preko sudbina glavnih junaka. Glavne uloge povjerene su mladim bh. glumcima Amaru Selimoviću i Adnanu Haskoviću, te popularnoj beogradskoj glumici Mariji Karan i novoj zvijezdi njemačkog filma Asli Bayram.

Film realizira produkcija DEPO u koprodukciji sa mađarskom filmskom kućom „Tivoli“, a podržan je od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Fondacije za film Republike Mađarske i Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo. Partneri filma su kompanija Artdelux iz Beča i Raiffesen banka BiH.

Snimanje filma odvija se na lokacijama u i oko Sarajeva, a oko projekta je okupljena vrhunska ekipa fimskih profesionalaca koja obećava još jedno uspješno ostvarenje bh. kinematografije.