Film/TV
13

Top 20 najpopularnijih filmova i serija na Netflixu

Piše: M. Š.
Pretplatnici najviše vole seriju Orange is the New Black
Pretplatnici najviše vole seriju Orange is the New Black
Najpopularniji svjetski servis za online stream multimedijalnih sadržaja Netflix od početka ove godine dostupan je u 190 zemalja svijeta i jedan je od rijetkih svjetskih internet servisa koji se može koristiti u Bosni i Hercegovini.

Kompanija Netflix nastala je prvo kao "videoteka" davne 1997. godine u kojoj ste DVD-ove dobivali putem pošte, a danas je Netflix prvenstveno streaming servis koji ima 83 miliona pretplatnika, od kojih je više od polovine u SAD-u.

Netflix svojim pretplatnicima omogućava da gledaju željene filmove i serije uz relativno pristupačnu mjesečnu pretplatu (7,99 EUR za BiH) i da više ne zavise od televizijske šeme. Zanimljivo je da Netflix ima i svoju produkciju, poput popularnih serija “House of Cards”, “Orange is the New Black”, “Narcos” itd.

Američka kompanija za istraživanje gledanosti 7park Data, objavila je podatke koji su to filmovi i serije najpopularnije na ovom popularnom streaming servisu. Prema tim podacima, serija Netflixove produkcije Orange is the New Black bila je na vrhu liste najgledanijih serija za mjesec juni tekuće godine. Tu seriju gledalo je 9 miliona pretplatnika samo u SAD-u. Iza “Oranges” na listi top 20 listi našle su se serije “How I Met Your Mother”, “Pretty Little Liars," "Supernatural," i "Family Guy."

Što se tiče filmova, najpopularniji film u junu je, također iz Netflix produkcije, film The Do-Over sa Adamom Sandlerom u glavnoj ulozi, a zatim slijede “Home”, "Nymphomaniac: Volume I" i "The Fundamentals of Caring."