Film/TV
2

Tomićev film "U potrazi za porodicom" na Beldocsu

Klix.ba
Nakon uspješne premijere i dvije nagrade na BHFF festivalu u New Yorku, Film Oggija Tomića, "U potrazi za porodicom", koji je dobio i nagradu BAFTA-e, bit će premijerno prikazan na 7. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu.

Podsjetimo, film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a riječ je o potresnoj i inspirativnoj životnoj priči autora Ogija Tomića.

Ognjen Tomić je nekadašnji štićenik Doma za nezbrinutu djecu na Bjelavama, a danas britanski državljanin i uspješni filmski stvaralac. Njegov put od trnja do zvijezda nije bio nimalo lagan, ali je uspio.

Prije pet godina Oggi je krenuo u potragu za svojom porodicom. Priču o njemu i njegovom traganju za majkom, objavio je portal Klix.ba nakon čega je uspio naći porodicu.

Nakon nekoliko godina odlučio je svoj život ispričati široj publici i prikazati ga na filmskom platnu. Večeras je nagrađen, ne samo za film već i za svoj uspjeh u životu i za svaku uspješno pređenu prepreku.

Njegova dirljiva životna priča kao da je i pisana za filmski scenarij. Po rođenju je zbog zdravstvenih problema ostavljen u Domu za nezbrinutu djecu i s prognozama da će živjeti tek nekoliko mjeseci. No, danas, 28 godina kasnije, Oggi je živ, zdrav, sretno oženjen i vrlo uspješan u poslu kojim se bavi.

Štićenik doma je bio do 14. godine, kada odlazi u Veliku Britaniju. Zahvaljujući upornosti, volji i želji završava jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu i počinje uspješnu karijeru kao snimatelj, sineast i fotograf, a zatim počinje raditi i kao reditelj.