BAFTA
0

"The Hurt Locker" osvojio šest nagrada

Sarajevo-x.com
Carey Mulligan (Foto: Reuters)
Britanski glumci Carey Mulligan i Colin Firth osvojili su nagrade za najbolje glumce na dodjeli nagrada BAFTA dok je "The Hurt Locker" osvojio nagradu za najbolji film.

Taj film je ujedno i najveći dobitnik večeri sa ukupno šest osvojenih nagrada uključujući i onu za najbolju režiju koja je otišla u ruke Kathryn Bigelow, prvu ženu koja je osvojila nagradu.

Mulliganova, glumica u britanskom filmu "An Education", rekla je da nikada nije sanjala da će joj se to dogoditi. Firth je osvojio nagrada za ulogu profesora homoseksualca u Tom Fordovom filmu "A Single Man" koji je dizajnerov režireski debi.

Mulliganova je osvojila nagradu za najbolju glumicu u konkurenciji Meryl Streep i Audrey Tautou.

Megahit "Avatar" Jamesa Camerona osvojio je tek dvije nagrade, onu za specijalne efekte i dizajn produkcije, iako je imao osam nominacija.

Najveći dobitnik večeri bila je Bigelow čiji je film "The Hurt Locker" također imao osam nominacija. U dvoboju sa bivšim mužem Cameronom za najbolju režiju izašla je kao pobjednica, javlja BBC.

Zanimljivo je da je Bigelow protrčala crvenim tepihom kako bi izbjegla pitanja novinara o duelu, a o nagradi je rekla da je zadivljujuća.

"Željela bih ovo posvetiti nikad napuštenoj potrebi da se pronađe mirovna rezolucija", rekla je primajući nagradu.

"The Hurt Locker" je osvojio nagradu i za najbolji scenario, dok je "Up in the Air" osvojio nagradu za najbolju adaptirani scenario.

Christoph Waltz osvojio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu u Tarantinovom filmu "Inglourious Basterds".

Mo'Nique je osvojila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "Precious", koji govori o učenici srednje škole koja se suočava sa trudnoćom i seksualnim napastvovanjem.

"Fish Tank", film o djevojci iz Essexa kojoj se život okreće naopako kada majka kući dovede novog momka, dobila je nagradu za najbolji britanski film.