Film/TV
0

"The Departed" pobjednik večeri na dodjeli Oskara

Sarajevo-x.com
"The Departed", epska priča o mafiji osvojila je Oskara za najbolji film, a režiser Martin Scorsese za najbolju režiju, što je bila nagrada koja je ovog cijenjenog reditelja zaobilazila tokom cijele karijere.

"Možete li još jednom provjeriti tu kovertu", izjavio je Scorsese, koji je bio jedan od najvećih američkih reditelja bez Oskara. Nikada dosada nije dobio Oskara za najbolji film, iako je napravio remek djela kao što filmovi "Raging Bull" i "Goodfellas".

Scorseseu su Oskara uručila njegova tri saradnika i prijatelja, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola i George Lucas.

U večeri u kojoj nijedan film nije dominirao dodjelom Oskara, nagrade su dodjeljivane filmovima sa različitim temama i iz različitih dijelova svijeta.

U kategoriji glumaca, tri od četiri glavna kandidata za Oskara su i dobili te nagrade, a to su: za najbolju glumicu Helen Mirren za ulogu britanske kraljice Elizabeth II u filmu "The Queen"; za najboljeg glumca Forest Whitaker za ulogu diktatora iz Ugande Idija Amina u filmu "The Last King of Scotland"; za najbolju sporednu žensku ulogu Jennifer Hudson kao soul pjevačica u filmu "Dreamgirls".

Favorit za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu bio je Eddie Murphy za ulogu u filmu "Dreamgirls", međutim tu nagradu je dobio Alan Arkin za ulogu u filmu "Little Miss Sunshine".

"The Departed" se može proglasiti i pobjednikom večeri, jer je osvojio četiri Oskara. Pored dva navedena dobio je još i Oskare za najbolji adaptirani scenario i montažu.

Sinoćnja dodjela Oskara je bila veoma raznovrsna, jer su nagrade dodijeljene za dvoje crnih glumaca, te za drame koje su govorili o globalnim, a ne samo o američkim problemima. Tu se prevashodno misli na filmove "Pan's Labyrinth", "Babel" i "Letters From Iwo Jima".

Film "Little Miss Sunshine" je osvojio i Oskara za najbolji originalni scenario, kojeg je dobio scenarista – debitant Michael Arndt.

Hit film "An Inconvenient Truth", hronika kampanje Ala Gorea za upozorenje svijeta o globalnom zagrijavanju, je izabran za najbolji dokumentarni film. Pjesma iz tog filma "I Need to Wake Up", koju je napravila Melissa Etheridge, je dobila Oskara za najbolju originalnu pjesmu.

Kompozitor Gustavo Santaolalla osvojio je svog drugog Oskara za soundtrack filma "Babel". Santaolalla je istu nagradu dobio i prošle godine za film "Brokeback Mountain".

Animirani film o pingvinima "Happy Feet" osvojio je Oskara za najbolji dugometržani animirani film, te na taj način uskratio nagradu glavnom favoritu za Oscara, animiranom filmu "Cars".

Bajka "Pan's Labyrinth" osvojila je tri Oscara. Ovaj film na španskom jeziku je dobio Oscare za najbolju umjetničku režiju, šminku i kinematografiju.

Njemački film, "The Lives of Others" je osvojio Oscara za najbolji strani film. Ovaj film je imao jaku konkurenciju, gdje je film "Pan's Labyrinth" bio glavni favorit.

  1. dodjela Oskara je predstavila etnički najraznovrsniju pobjedničku strukturu, gdje su zvijezde i priče reflektirale sve veću multikulturalnost koja je evidentna širom svijeta.

"Ovo je tako prekrasna noć", izjavila je Ellen DeGeneres, voditeljica dodjele Oscara. "Toliko je raznovrsnosti u sali, u godini kada se reklo toliko negativnih stvari o ljudskim rasama, religijama i seksulanoj orijentaciji".

"Želim da istaknem ovdje: da nije crnaca, jevreja i homoseksualaca, ne bi bilo ni Oskara", dodala je Ellen. "Niti bilo koga ko bi se zvao Oskar".